Във всяко пето семейство има безработен | webcafe.bg
newscafe

Във всяко пето семейство има безработен


22.02.2010, 01:25 (обновена 22.02.2010, 13:08)
Акордеонист

Снимка: © Стоян Георгиев

Всяко пето домакинство у нас е засегнато от безработицата, показва проучване на "Алфа рисърч" на обществените нагласи през февруари.

В 22 % от домакинствата член на семейството е останал без работа през последните шест месеца. 41 на сто пък признават, че има риск да загубят работното си място.

24% от хората са отчели закъснения в изплащането на заплатите на член на фамилията, а в 23 на сто от домакинствата реалните доходи са спаднали. Всеки трети работещ българин се страхува, че работодателят може да му намали заплатата.

Точно рязкото намаляване на доходите е най-големият страх на българите, защото от това следва и спад в жизнения стандарт. Като заплаха номер едно намалението на заплати и други семейни приходи определят 59% от анкетираните.

Сред българите започват да се събуждат страховете от инфлация, е един от изводите в изследването на икономическите тенденции и страховете пред лицето на кризата.

Почти половината от хората - 43%, се ужасяват при мисълта, че няма да бъдат в състояние да си заплатят лечението и лекарствата, ако се разболеят.

Българите слабо се вълнуват или опасяват от разклащане на валутния борд и обезценяването на лева. Страхове в тази посока имат само 23 на сто, а от евентуален фалит на банки се притесняват едва 11%.

Един от големите изводи в проучването е очакването правителството да представи дългосрочна политика за излизане от икономическата криза. За това настоява всеки втори анкетиран българин.

 

Oще: безработица  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.