Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова е предложението на Борисов за нов здравен министър | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът подари на лекарите нов министър, те отвърнаха с протести

Webcafe.bg
07.04.2010, 11:51 (обновена 07.04.2010, 16:52)
Анна-Мария Борисова

Снимка: © BGNES

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е ендокринолог, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет - София. Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата

Премиерът Бойко Борисов предложи днес нов министър на здравеопазването, гилдията отвърна с предупредителни протести в чест на професионалния си празник 7 април.

Парите за болниците, които държавата дължи за февруари, още не са преведени, въпреки че крайният срок изтече на 31 март. Предложението за нов министър е проф. Анна-Мария Борисова, завеждаща клиника в болницата по ендокринология. Досегашният здравен министър Божидар Нанев подаде оставка, заради започнало досъдебно производство срещу него за неизгодни сделки с противогрипни препарати.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е ендокринолог, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет - София. Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Парламентът, който е във великденска ваканция, трябва да одобри кандидатурата й на първото си заседание на 14 април.

Премиерът заяви, че първата задача на новия здравен министър е да спре течовете в здравеопазването. "Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи", посочи той. Борисова пък отвърна, че се срамува да произнесе думите "здравна реформа", защото такава не е правена.

"Аз съм на върха на кариерата си, обичана съм от пациентите, търсена съм като лекар. Питате се - какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля - струва ли си. Взех бързо моето решение, защото съм твърд човек", каза ендокриноложката.

Лекарите в страната пък протестират срещу делегираните бюджети и настояват най-сетне да има национална здравна карта. На места като Харманли например лекарите от общинската болница не са получавали заплати вече трети месец заради забавените плащания. Освен това в заплашените от закриване по-малки общински болници настояват да отпадне изискването на НЗОК за двама специалисти по дадена клинична пътека, както и да се промени начинът, по който се извършват проверките на касата в болниците.

Предупредително, но настойчиво

Здравната каса още не е превела парите за болнична помощ за февруари, което е поредно забавяне в разплащането от ноември миналата година. Докрай са платени само дължимите пари за януари.

Навреме обаче получиха парите си общопрактикуващите лекари, които на 8 март масово спряха работа заради неразплатените им средства. Тогава правителството и лично премиерът Бойко Борисов обеща, че държавата няма да бави повече парите на джипита, специалисти и заетите в болничната помощ.

Регионалните колегии на Българския лекарски съюз по места са избрали как и по какъв начин да се протестира днес. Навсякъде обаче ще бъдат осигурени дежурни екипи за спешните случаи.

В областите Благоевград и Монтана лекарите няма да приемат пациенти от 12 до 13.30 часа. От 10 часа във Видин се проведе протестен митинг в болницата, а лекарите от Русе излязоха на символичен протест пред сградата на хирургичния блок с гербери в ръка. В Разградска област символично, с лентички на реверите, стачкуват само лекарите в застрашената от закриване общинска болница в град Кубрат.

Лекарите в Габрово също ще носят лентички с надпис „7 април - ден на протест". В Силистра лекарите спряха работа в 12 часа и по спортни екипи излязоха извън града. В Пловдив прекратиха работа от 12 до 13 часа, там се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците.

В Хасково и Харманли медиците организираха шествие по главните улици, а в Каварна - чистене на двора на болницата от 10 до 11 часа. В Сливен личните лекари няма да издават никакви документи, няма да има планов прием в болниците, отлагат плановите операции и обявяват ден на отворените врати в болницата. Там лекарите организират и авторали. Във Велико Търново от 13.30 часа лекарите пукаха балони на площада в центъра на града.

В столицата няма да има затворени лекарски кабинети. Вместо това ще се проведе дискусия по проблемите на здравната реформа, обяви по БНР д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани