Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова е предложението на Борисов за нов здравен министър | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът подари на лекарите нов министър, те отвърнаха с протести

Webcafe.bg
07.04.2010, 11:51 (обновена 07.04.2010, 16:52)
Анна-Мария Борисова

Снимка: © BGNES

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е ендокринолог, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет - София. Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата

Премиерът Бойко Борисов предложи днес нов министър на здравеопазването, гилдията отвърна с предупредителни протести в чест на професионалния си празник 7 април.

Парите за болниците, които държавата дължи за февруари, още не са преведени, въпреки че крайният срок изтече на 31 март. Предложението за нов министър е проф. Анна-Мария Борисова, завеждаща клиника в болницата по ендокринология. Досегашният здравен министър Божидар Нанев подаде оставка, заради започнало досъдебно производство срещу него за неизгодни сделки с противогрипни препарати.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е ендокринолог, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет - София. Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Парламентът, който е във великденска ваканция, трябва да одобри кандидатурата й на първото си заседание на 14 април.

Премиерът заяви, че първата задача на новия здравен министър е да спре течовете в здравеопазването. "Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи", посочи той. Борисова пък отвърна, че се срамува да произнесе думите "здравна реформа", защото такава не е правена.

"Аз съм на върха на кариерата си, обичана съм от пациентите, търсена съм като лекар. Питате се - какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля - струва ли си. Взех бързо моето решение, защото съм твърд човек", каза ендокриноложката.

Лекарите в страната пък протестират срещу делегираните бюджети и настояват най-сетне да има национална здравна карта. На места като Харманли например лекарите от общинската болница не са получавали заплати вече трети месец заради забавените плащания. Освен това в заплашените от закриване по-малки общински болници настояват да отпадне изискването на НЗОК за двама специалисти по дадена клинична пътека, както и да се промени начинът, по който се извършват проверките на касата в болниците.

Предупредително, но настойчиво

Здравната каса още не е превела парите за болнична помощ за февруари, което е поредно забавяне в разплащането от ноември миналата година. Докрай са платени само дължимите пари за януари.

Навреме обаче получиха парите си общопрактикуващите лекари, които на 8 март масово спряха работа заради неразплатените им средства. Тогава правителството и лично премиерът Бойко Борисов обеща, че държавата няма да бави повече парите на джипита, специалисти и заетите в болничната помощ.

Регионалните колегии на Българския лекарски съюз по места са избрали как и по какъв начин да се протестира днес. Навсякъде обаче ще бъдат осигурени дежурни екипи за спешните случаи.

В областите Благоевград и Монтана лекарите няма да приемат пациенти от 12 до 13.30 часа. От 10 часа във Видин се проведе протестен митинг в болницата, а лекарите от Русе излязоха на символичен протест пред сградата на хирургичния блок с гербери в ръка. В Разградска област символично, с лентички на реверите, стачкуват само лекарите в застрашената от закриване общинска болница в град Кубрат.

Лекарите в Габрово също ще носят лентички с надпис „7 април - ден на протест". В Силистра лекарите спряха работа в 12 часа и по спортни екипи излязоха извън града. В Пловдив прекратиха работа от 12 до 13 часа, там се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците.

В Хасково и Харманли медиците организираха шествие по главните улици, а в Каварна - чистене на двора на болницата от 10 до 11 часа. В Сливен личните лекари няма да издават никакви документи, няма да има планов прием в болниците, отлагат плановите операции и обявяват ден на отворените врати в болницата. Там лекарите организират и авторали. Във Велико Търново от 13.30 часа лекарите пукаха балони на площада в центъра на града.

В столицата няма да има затворени лекарски кабинети. Вместо това ще се проведе дискусия по проблемите на здравната реформа, обяви по БНР д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.