Ясер Арафат отровен с полоний | webcafe.bg
newscafe

Ясер Арафат отровен с полоний

Webcafe.bg, по БТА
14.10.2013, 10:33 (обновена 14.10.2013, 10:52)
Ясер Арафат

Снимка: © Getty Images

Едно от водещите медицински издания в света - The Lancet, потвърди версията, че палестинският лидер Ясер Арафат е бил отровен с полоний

Върху личните вещи и в организма на починалия през 2004 г. палестински лидер Ясер Арафат са намерени следи от радиоактивния полоний-210. Това твърдят швейцарски учени в свое разследване, публикувано във влиятелното британско медицинско издание The Lancet.

В статията, озаглавена: "Повишение на качеството на съдебната медицинска експертиза при отравяне с полоний" се твърди, че резултатите от изследването на личните вещи и биопробите на Арафат категорично сочат "в полза на версията, че той е бил отровен с полоний-210".

Автори на статията са учени от Института по радиофизика и Университета по съдебна медицина в Лозана. "Ние направихме анализ на 75 образци, 38 от които бяха взети от личните вещи и биопробите на Ясер Арафат. Останалите 37 образци бяха взети за сравнение и точно върху тях нямаше никакви следи от полоний-210.

Няколко образци, взети от кръвта и урината на Арафат, съдържаха необяснимо висок процент полоний-210, отколкото образците, взети за сравнение. Тези заключения сочат към версията, че Арафат е бил отровен с полоний-210", пишат учените.

75-годишният Ясер Арафат почина през декември 2004 г. в болница край Париж. Според учените първите симптоми за болестта са се появили на 12 октомври 2004 г. - гадене, болки в стомаха, диария.

"Скоро след това общото състояние на неговото здраве започнало да се влошава, докато се е стигнало до отказ на бъбреците и неврологична кома. Той е бил преместен в реанимация, където умира от кръвоизлив в мозъка. Въпреки многобройните токсикологични и клинични изследвания, причината за болестта досега е неизвестна", пишат учените.

Официално изявление за причината за смъртта на Арафат няма и това породи много слухове, в това число и за отравяне. Миналата година с разследването на причината за смъртта на Арафат се заема катарската телевизия "Ал Джазира".

Журналистите получили от семейството на Арафат лични вещи (включително дрехи и четка за зъби) и образци от тъкани, които изпратили в Швейцария в Института по радиофизика и Университетски център по съдебна медицина. Учените заключили, че рязкото влошаване на здравето и смъртта могат да са предизвикани с радиоактивни изотопи.

След това по искане на роднините на Арафат френската прокуратура започва официално разследване за възможно отравяне. Вдовицата на Арафат - Суха, даде съгласие за ексхумацията на тялото му, което се случи миналата есен.

Френските експерти поискали помощ от своите френски и руски колеги. Главната задача била да се потвърди или да се отхвъри отравянето с полоний-210. Очакваше се резултатите да бъдат публикувани през септември, но това не се случи. Експертите предполагат, че забавянето е, за да не се попречи на поредното активизиране на преговорите за мир между Израел и Палестина.

Oще: експертиза  отровен  палестина  полоний  суха  ясер арафат 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани