Радиацията под "Фукушима" пак бие рекорди | webcafe.bg
newscafe

Радиацията под "Фукушима" пак бие рекорди

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС и Euronews
04.12.2013, 12:49 (обновена 04.12.2013, 20:22)
Фукушима

Само една трета от къщите в близост до авариралата АЕЦ са обеззаразени

Радиацията в подпочвените води под авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1" е достигнала най-високите си нива от началото на ядрената криза през март 2011 г., съобщи компанията-оператор „Токио Електрик Пауър". Пробите от техническия кладенец близо до Втори енергоблок са показали заразяване от 1.3 млн. бекерела на литър.

Новината дойде, след като от Международната агенция за атомна енергия обявиха, че според техни експерти е възможно да се възобнови изливането на радиоактивна вода в океана. „Компанията трябва да активизира усилията си по пречистването на водата и да проучи вариантите за съдбата й след това в т.ч. и възобновяването на изливането й в разрешените предели", пише в документа.

За да започне изливане, концентрацията на радиоактивни вещества трябва да спадне до 60 хиляди бекерела за литър.

Близо 4 години по-късно

1000 дни след опустошителните земетресение, цунами и ядрена авария, хората от близките до АЕЦ „Фукушима" области все още не могат да се завърнат към нормалния живот. От инцидента бяха пряко засегнати десетки хиляди японци.

Според официални данни, към края на октомври 2013 г. само 28.5% от домовете, 33.2% от пътищата и 12.3% от горите са били почистени. Правителството удължи срока, в който трябва да премахне радиоактивното заразяване - първоначално той приключваше през март с.г., но стана 2017 г.

Като причини бяха изтъкнати различни затруднения в ликвидацията на последиците от ядрения инцидент в т.ч. и липсата на място, където да се складират отпадъците.

Oще: авария  маае  радиация  тепко  фукушима  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.