"Южен поток" ще го бъде, очаква Екатерина Захариева | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" ще го бъде, очаква Екатерина Захариева

Webcafe.bg, по БНТ
26.08.2014, 11:16 (обновена 26.08.2014, 11:45)
газ

Екатерина Захариева отново посочи, че работите по проекта са спрени от служебното правителство, въпреки писмото на бившия премиер Пламен Орешарски за преустаноявяване на дейностите по изграждането на газопровода.

"Южен поток" ще го бъде, защото не само България, но и редица други държави подкрепят този проект. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя обвърза съдбата на газопровода с кризата между Русия и Украйна, на която не вижда разрешение скоро, но определи проекта като важен поради факта, че години наред българските правителства не са предприемали действия за диверсификация на източници на доставки на газ. "Южен поток" ще се случи, но той трябва да се случи добре за България и спрямо европейските правила", каза Захариева.

Тя отново посочи, че работите по проекта са спрени от служебното правителство, въпреки писмото на бившия премиер Пламен Орешарски за преустаноявяване на дейностите по изграждането на газопровода. "Ние спряхме със заповед на министъра на икономиката Васил Щонов това, което ЕК е препоръчала в писмото си, и което месеци наред беше в предишното правителство афиширано, че е спряно, а всъщност не беше", каза Захариева.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува във Facebook писмото, с което Орешарски препоръчва на министрите си да прекратят работата по проекта, за да докаже, че предишното правителство, а не служебното, е спряло проекта. Същото писмо Захариева показа в началото на мандата си, за да докаже, че разпореждането е издадено не на 8 юни, когато бившият премиер каза, че спира работа по проекта, а едва на 31 юли.

Тя предположи, че тръбите, които продължават да се доставят на пристанище Варна за морската част на газопровода, са поръчани преди месеци и ще останат на склад.

Енергиен борд

Захариева посочи, че състоянието на целия сектор енергетика ще бъде анализирано от енергийния борд, като той ще разчита и на експертна помощ от Световната банка, ЕБВР, ЕК. Целта е бордът да отправи препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката и регулирането. "Предвидили сме ако се налага да се обсъжда и изменение на нормативната уредба", каза още Екатерина Захариева. Тя се надява да няма режим на тока.

"Надявам се регулаторът да вземе правилните решения. Цялата информация, която получавам от сектора, е притеснителна. НЕК губи над 50 млн. на месец от това, каквото е определил регулаторът за ценовия диапазон. С натрупаните дългове през годините и при такива загуби, НЕК няма да издържи дълго. Отделно НЕК дължи суми на всички производители и доставчици по веригата. Загубите на НЕК са всъщност загуби на всички останали по веригата. Неслучайно беше извършена проверка на плащанията на НЕК", каза Захариева и допълни, че се очаква да бъдат обявени резултатите от МИЕ.

"Странни са резултатите от проверката, има неправомерни плащания на различните участници в системата. Средното плащане е 53% от сумите, които се дължат, има компании които стигат до изплащане от НЕК на 90%. Нямам представа как е правена селекцията на кого колко да се плаща, факт е, че има натрупани стари задължения и трябва много честно и открито да става разпределението. Това е ангажиментът, който поехме пред синдикатите. Оттук нататък НЕК трябва публично и ясно да извършва плащанията", каза още вицепремиерът.

Тя допълни, че първите резултати, които ще обявят от проверката, са от началото на годината до края на юли. Тази дупка трябва да намалява и този недостиг от 50 млн. лева на месец да бъде преодолян, каза Захариева.

Oще: вицепремиер  газ  газопровод  европейска комисия  екатерина захариева  електричество  енергетика  захариева  русия  служебно правителство  ток  украйна  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани