Във Варна приемът на заявления за бързи и експресни поръчки спря "за известно време" | webcafe.bg
newscafe

МВР пита "Сименс" за фаловете с новите паспорти

Webcafe.bg
06.04.2010, 19:45 (обновена 06.04.2010, 20:17)
цветан цветанов

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска обяснения от "Сименс" за фаловете със софтуера при новите паспорти...

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поискал спешен разговор с отговорен служител на германската компания „Сименс" заради проблемите със софтуера при издаването на новите лични документи.

От днес, 6 април, започна приемът на заявления за бързи и експресни поръчки за новите лични документи.

Във Варна приемът на заявления за бързи и експресни поръчки обаче се отлага за неопределено време заради срив в системата, който блокира работата малко след отварянето на гишетата сутринта. Засега там ще бъдат приемани само заявления за обикновена поръчка за документи, съобщиха от полицията.

Същият технически проблем като във Варна се появи и в Бургас.

Към 18.30 часа днес у нас са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, 13 600 от тях са и с биометрия. От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 - за лични карти.

Според съобщението на МВР "в процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, изпитва сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок. Възникналите софтуерни проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата-изпълнител „Сименс".

Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в звената „Документи за самоличност" по места. МВР препоръчва на българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

Огромни опашки от стотици изселници се извиха пред паспортните служби в Кърджали днес. Това е станало причина полицията в града да направи нова организация по приема на заявленията за бързи поръчки.

Кметовете от областта са били призовани да осигурят транспорт, който да превози хилядите изселници до общините, в които има районни управления на МВР, където също могат да се приемат бързи поръчки за новите документи. От общините Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел и Кирково са се отзовали и много хора са се отправили към тамошните паспортни служби. Експресни поръчки ще се приемат само в звеното в Кърджали, уточняват от полицията. Там три гишета работят с биометрични станции, на останалите се разпечатват справки за личните данни.

Дълга опашка за издаване на нови документи за самоличност се изви днес и пред Първо районно управление на МВР в жк "Гео Милев" в София. Хората дори си направиха списък на чакащите, въпреки че от полицейското управление ги предупредиха, че ще бъдат обслужени не повече от стотина души.

При нормална поръчка таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на МПС -  25 лева, а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Бързата поръчка в рамките на 3 дни е 2 пъти по-скъпа от обикновената поръчка, а експресната, която е за 8 часа, е на пет пъти по-висока цена.

Oще: мвр  опашки  паспорти  сименс  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2010, 21:45

1 George Boyadjiev | 23.08.201021:47

Добре де, а защо Сименс плащат огромни неустойки по договора си в Англия? Какво не е както трябва?
Не, просто ние продължаваме да си мислим, че няма ищо да се случи, че няма държава и т.н. Всъщност нищо чудно, нали?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани