Все пак увеличение на учителските заплати ще има | webcafe.bg
newscafe

8 точка нещо

Webcafe.bg, по БНР и Bulgaria On Air
11.02.2013, 09:36 (обновена 11.02.2013, 21:56)
Училище

Министърът на финансите Симеон Дянков на три пъти се зарича за увеличението на учителските заплати - и накрая върна наредбата за 8-те процента ръст

"Осем точка нещо, не помня след десетичната запетая..." Така министърът на образованието Стефан Воденичаров отговори на въпрос на БНР колко е договореното увеличение на учителските заплати, чието отлагане създаде брожения и недоволство.

В България има близо 85 000 учители, а още 25 000 души работят в сферата на образованието като помощен персонал.

Първоначално стана ясно, че българските учители се стягат за протест, след като обещаното им още м.г. увеличение на заплатите няма да се случи. Последната голяма учителска стачка беше през 2007 г.

Образованието приключи 2012 г. с преходен остатък от 45 млн. лева и не е невъзможно да бъдат намерени необходимите 70-80 милиона лева за увеличение - или по-скоро индексиране на заплатите в сектора.

Това в крайна сметка е било договорено на среща при премиера Бойко Борисов днес. В повечето училища в страната ще има увеличение от поне 8% до максимум 11%, което за заплатите на учителите, старшите и главните учители означава между 40 и 50 лева.

Те ще го получат по всяка вероятност с мартенските заплати.

Предисторията

Министърът на финансите Симеон Дянков е върнал наредбата за 8% ръст на учителските заплати от януари, съобщиха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Обяснението му било, че държавният бюджет е приет, парите са преведени на училищата в делегираните им бюджети и всеки директор сам да решава как да ги разпредели. За допълнителни увеличения пари не са предвидени.

През септември и след това през ноември 2012 г. Дянков заяви, повтори и потрети, че увеличение в следващия бюджет на учителските заплати ще има и за това ще са необходими 70-80 милиона лева. Той дори се обяви срещу уравниловката, за да не вземат всички "по 30 лева на калпак".

А само преди два дни, при посещение в Кърджали, Дянков уверяваше, че до края на февруари учителите ще могат да си получат увеличените заплати със задна дата.

По думите му парите били факт още с приемането на бюджет 2013 в края на миналата година. "Те са в такъв размер, че средно позволяват увеличение с около 11.5-12%".

Според него сега на ход е тристранният съвет към Министерството на образованието, който до няколко дни можел да се събере, за да бъде подписан протокол, където точно ще бъде посочено размера на увеличението.

Работещите в системата в продължение на месец бяха уверявани, че пари ще има, дори се заговори, че по-големите и богати училища, каквито са столичните, ще вдигнат януарските заплати между 12 и15 на сто, коментират от гилдията.

Абсолютна спекулация са твърденията, че учителска или директорска заплата в България може да достигне 2000 лева, реално не надвишава 550 лева и не е индексирана от 2008-а, обясни синдикалният лидер от Перник Юлия Ганчева.

От образователното ведомство официално не коментират, щели да обявят позицията си първо на синдикатите. За проблема профсъюзите ще информират и премиера с настояване да се намеси и да изпълни обещанието си за към учителите. Неизпълнението на поетото обещание от държавата ще бъде обсъдено тази седмица и на отраслов съвет.

В края на октомври пък бившият вече просветен министър Сергей Игнатов заяви, че основните учителските заплати ще се променят по следния начин от 1 януари 2013 г.: младши учител ще взема 500 лв. вместо досегашните 450; старши учител ще взема 530 лв. вместо сегашните 483, а главните учители ще се разписват срещу 580 лв. основна заплата при 516 лв. сега.

В процентно изражение анонсираните от Игнатов увеличения бяха приблизително 11.1% за младшите учители, 9.7% за старшите и 12.5% за главните.

Oще: заплати  министър  наредба  сергей игнатов  симеон дянков  увеличение  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани