Казаци спряха акция на Pussy Riot в Сочи | webcafe.bg
newscafe

Казаци спряха акция на Pussy Riot в Сочи

Webcafe.bg
19.02.2014, 17:04 (обновена 19.02.2014, 22:59)

Казаци спряха акция на трите пънкарки от Pussy Riot в Сочи.

С бичове те се нахвърлиха върху Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, които тъкмо бяха извадили балаклавите и китарите си.

Акцията беше заснета от журналисти, които побързаха да я пуснат в YouTube.

Трите са в Сочи, където се опитват да привлекат вниманието върху себе си.

Толоконникова и Альохина бяха задържани вчера за разпит, тъй като в хотела, в който са били, е станала кражба.

Трите бяха осъдени на затвор за хулиганство и подбуждане към религиозна омраза, като малко по-късно наказанието на Самуцевич бе променено на условно. Наказанието на Альохина и Толоконникова изтичаше през март 2014 г.

Самуцевич получи условна присъда, а Толоконникова и Альохина прекараха две години в затвор и бяха помилвани през декември м.г. Руският президент даде амнистия послучай 20-ата годишнина на руската конституция.

 

 

Oще: pussy riot  казаци  сочи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

159 Зелен Бетон | 26.02.201412:49

Само да припомня, че изборът на църква за място на оная „изява“ на Pussy Riot не беше случаен. Целта им беше да протестират не просто срещу Путин, а конкретно срещу умилкващото му се руско духовенство. Между другото, пак по него време по същата причина имаше брожение и в самите църковни среди. Един свещеник написа открито писмо на патриарха им и публично се отказа от църковния си сан, добавяйки и обвинението за зависимост на църквата от бившите тайни служби.

След което поиска политическо убежище в Чехия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

158 скучко | 26.02.201412:23

Относно Пуситата: Гледах клипа с охладеното пиле и как черното Пуси си го пъха в шундата. Тва се случва също на публично място, пред широка аудитория вкл. деца в супермаркет. Та ако водят личната си война срещу Путин по нетрадиционен,скандален начин, за да са последователни би трябвало Пусито като напъха цялото пиле в пуситото си да извика: "Путин,прибирай се откъдето си излязъл" , "Тук ти е мястото" или нещо подобно, а когато с лек разкрач и напън го "роди" на сред улицата -"Путин, да си беше останал тук". Иначе с единични акции рискуваш да не те приемат сериозно или търсиш само слава на всяка цена.
И последно. Израснах с рока и много добре познавам появата и изявите на "пънка" с Джони Ротън и групата му "Секс пистълс". Може да намерите доста неща за тях и борбата им с актуални политици, личности и събития за онова време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

157 sim4o | 26.02.201411:44

А да се разровя ли, за Синагогата във Франция?? .. ще е интересно, може би, да направим паралели . За Холандия и синагогите, си мисля, че нямаше задържани .. ще проверя обаче - събитията са някъде след убийството на Тео ван Гог.

И въпросче , ако Пуситата , бяха отишли в иженарицаемий Ню Йорк , в синагога .. по време на обряд, да протестират .. да, точно срещу Путин да протестират, ама не в Москва,а в щата Ню Йорк, съдът най-вероятно щеше да и пусне?

Бе какво съдът бе, то полицията нямаше да ги барне!

нали?? .. това да е общото ни мнение??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

156 sim4o | 26.02.201411:38

1. В случаите , за оскверняване на Синагоги (във Франция, в САЩ и в Холандия ) - основно - чрез рисуване на символи от Индийската митология - свастики, съм на мнение, ЧЕ СЪДЪТ ПРАВИЛНО Е ОСЪДИЛ!

2. Ако ВНИМАТЕЛНО СЕ ПРОЧЕТЕ решението на съда в Ню Йорк , ( ама ВНИМААААААТЕЛОООО!!) ще се видят точките и мотивите .. ще се види и "обида на религиозни чувства" и "оскверняване" .. Във Франция мисля,че заловиха и съдиха някакви момчета, за Холандия- не съм сигурен .. Но отношението НА ОБЩЕСТВОТО БЕШЕ ЕДНОЗНАЧНО ..
Накърняването на религиозни чувства, бе разглеждано в контекста на ПРАВАТА НА ЧОВЕКА..

3. Радвам се за смелите мнения, изкаквани в нашия форум .. да опитам да ги предам с мои думи ..

"Кво богохулство бе, какво оскверняване на религиозни места, ква обида на вярващи. Аман рекохме, от тия ваши синагоги. Бактън с писането на свастики - ами играли са си момчетата, и за това ли да съдим ,то съдилищата само заради вас, трябва да работят ."

4.За това ме съфорумника написа "държава световна сила .. съди заради оскверняване" и аз го допълнех одмах със конкретни случаи .. се кефя! Ей така-трябва да се подпомагаме и да се допълваме ..
----------------------------
П.П- абе, КЪДЕ В МОЕТО ЖИТИЕ-БИТИЕ ВИДЯХТЕ ХВАЛБИ?? Просто любезно допълвах коментари и давах инфо на любопитни читателски колективи!

И какво толкова е едно инженерно образование?? Вие, ако не е тайна - с какво сте??

Подозирам, подозирам ... след като ви се видях невероятен някакъв - завършил вишу!!! .. и то инженер!! Много щастлив Много щастлив виж го, как се хвали!
..съм наясно, вашето образователно ниво, всъщност какво е. Нищо де - от вас смелите разсъждения и коментарите - от мене данните и инфото!
Богатий - с парите, учений - с умът! .. ей така ще стигаме, всинца заедно, до Истината!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

155 deowin | 25.02.201421:20

>не е никакъв протест, а просто вандалщина

Лъжлива дилема. Вандалщината и протестирането не са взаимноизключващи се.

>единствената им цел е да скандализират

Същият вид логическа грешка.

>Ако бяха изпели в църквата нещо срещу Путин

Неправилно приравняваш причина и повод, две съществено различни понятия.
Поводът да ги вкарат в затвора е случката в църквата. Причината още я търсим.

>фалшивия ореол на мъченици

Защо е фалшив? Обективна истина е, че лежаха в затвора.

>Момичетата не са невинни. Няма пребиване от бой

Несъществени детайли. Важният факт е, че казаци удрят с бич момичета. Законът не ги оправдава, абсолютно независимо от това какво правят момичетата и колко силно е удрянето.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

154 Оня Дето Го Трият | 25.02.201420:30

Драконе

Отново да попитаме - как се прави протест:
- без да си го търсиш
- без да нарушаваш обществения ред
- без да оскверняваш свято място и свята институция
- без да излезе, че го правиш за самореклама ако те арестуват
- без да нарушиш някоя от хилядите букви на закона, които специално пазят властта в такива държави
- без да вдигаш шум
- без да се набиваш на очи (щото с оранжева качулка е кичозно и дразни)
- без да имаш някакви невъзпитани прояви в миналото, които да не ти дават право да протестираш

Моля, отговори ми възпитано, ако може с конкретен съвет или пример. Ще бъде интересно за всички нас да прочетем напътствията ти.
Щото и февруарските и юнските протести в София не отговарят на повечето от горните точки и всички участвали в тях трябва да им шибнат "леко" така по 2-3 камшика.....или бъркам?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

153 Дракон с кисело зеле | 25.02.201420:10

Погазването на ценности като религия и закони в общия случай - и в конкретния - не е никакъв протест, а просто вандалщина. Ако бяха изпели в църквата нещо срещу Путин, може би щеше да има и протест, обаче в случая няма. Предишните им изцепки показват, че единствената им цел е да скандализират. Не да протестират. Тази им изцепка не се различава кардинално, просто е на по-популярно място и ги хванаха веднага.

За протокола, и преди споменах, че не одобрявам факта, че изкараха половин година в ареста, и не мисля, че подобна присъда е нещо, с което трябва да се накаже някаква откровена глупост, която не е нанесла трайна щета.

От друга страна, хептен не одобрявам фалшивия ореол на мъченици, който им беше създаден. Съжалявам, че така директно, обаче това е група, която просто си го просеше - не само с изпълнението в църквата, но и с предишната си дейност. Оргия в музей, пъхане на замразени бройлери по разни места, гол обяд в метрото с открадната храна, поругаване на църква... Все вандалщина, която рано или късно е трябвало да бъде наказана. Мисля, че случаят им беше раздухан прекалено много - в крайна сметка не им бяха присъдени първоначално поисканите от прокуратурата седем години, а дори и без мотива "религиозна омраза", предвиденото от закона наказание за действията им е това, което получиха - и което, впрочем, работи много повече в тяхна полза, отколкото всичките им действия, взети заедно.

Същото се случва и сега. Ако човек прочете глупостите на Оня, ще реши, че група злодеи са пребили от бой невинни момичета. Само дето това просто не е вярно. Момичетата не са невинни. Няма пребиване от бой. Две-три шляпвания с камшика, смъкване на маските и пускане да си ходят по живо-по здраво. Да, по-грубо е от необходимото, но далеч не е чак толкова зле. Можеха да дойдат редовните полицаи. Можеха да ги арестуват - и щяха да са прави. Можеше да се стигне до истинско насилие. Вместо това им се размина сравнително леко. Особено предвид факта, че - отново - си го търсят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

152 deowin | 25.02.201419:01

>това тяхното НЕ Е ПРОТЕСТ

Разбрахме - според теб не е.
От друга страна, ти не казваш какво според теб Е протест (а Оня не спира да пита), докато аз мога съвсем просто да ти кажа защо мисля, че това е протест - защото според мен показното погазване на ценности като религия и закони е един от начините за демонстриране на неуважение към органите, които налагат тези ценности, непризнаване на правото им да ги налагат, и отричане на самите ценности. Което, с една дума, е протест.
Може този начин на протестиране да не е по вкуса ти (не е и по моя), но това не го прави не-протест.
Прави го протест, който не ни е по вкуса.

И отиваме пак на темата за естетиката на протеста, която, според мен и Оня, е абсолютно несъществена за същината на протеста характеристика.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

151 deowin | 25.02.201418:26

>можеше и да не ги помилва и ако ..., нямаше да го направи

Напротив.
Ще ти напомня, че ги помилва само месец преди да им изтече присъдата (самите те бяха против помилването), което според мен е неприкрито популистки ход. Направи го, защото това прекрасно отговаря на образа, който Путин гради за себе си - бащицата на народа с широка, милостива душа. Докато всъщност е обикновен деспот, налагащ с корава десница безкомпромисната си власт.
Ако мислиш, че греша в интерпретацията на тези факти, очаквам твоята различна такава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

150 Дракон с кисело зеле | 25.02.201418:22

Деовин, това е написано в коментираната статия, а и не само там. Не съм си го измислил.

Оня, ако напиша псувня по адрес на президента на някоя стена и ме хванат, ще ме глобят. А може и да ме осъдят за хулиганство. При всички случаи няма да ми се размине безнаказано. Ако поругая църква, независимо от повода... Ако пък поругая най-известния православен храм в света...

И за пореден път ти казвам, че това тяхното НЕ Е ПРОТЕСТ. Целта му не е протест и резултатът не е протест. Просто провокация и вандалщина. Пък ти си мисли каквото си щеш.
   

оценка

+0 -0