Парламентът възложи на Министерството на финансите да провери замяната на част от българския външен дълг през 2002-2003 г. | webcafe.bg
newscafe

Парламентът нареди проверка на царската врътка с външния дълг

Webcafe.bg
14.04.2010, 13:07 (обновена 14.04.2010, 13:56)
Милен Велчев

Снимка: © БГНЕС

Прогнозите на Милен Велчев и Красимир Катев за евро/долар и лихвите просто не се сбъднаха, но българските данъкоплатци ще си плащат по-скъпите дългови книжа...

Проверка на врътката с външния дълг по време на Царя - така властта разчита явно искането за отваряне на икономическите досиета на прехода. 

Със 144 гласа "за" и трима въздържали се парламентът възложи днес на министъра на финансите Симеон Дянков да провери замяната на част от българския външен дълг през 2002 г. - 2003 г., загубата от която, според Синята коалиция, е 1.6 млн. евро.

Правителството ще трябва да плати това и то вероятно в този мандат, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Падежът на деноминирането от долари в евро облигации е през 2013 г., а на следващите, които са в долари - през 2015 г. Агент по сделката беше инвестиционната банка "Мерил Линч".

Проверката на замяната ще се прави от агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите.

След две правителства народните представители от 41-ото НС искат да знаят отчетени ли са всички политически, икономически и финансови фактори при подготовката и осъществяването на замяната, дали МФ е извършило операциите по замяната в интерес на данъкоплатеца, както и да се направи оценка на ефектите върху бюджетите на България от извършената замяна.

В обхвата на проверката беше включено и предложението на Йордан Цонев от ДПС как е повлияла извършената от тогавашния финансов министър Милен Велчев операция върху кредитния рейтинг и върху цената на фискалния ресурс за българските банки и бизнеса.

Социалистите поискаха в ревизията да бъдат включени и други сделки в годините след прехода. Да се започне от приватизацията на редица държавни банки, както на Булбанк по времето на синьото правителство и какви последици са настъпили от голямата приватизация по времето на Иван Костов, включвам и "Кремиковци" - за 1 лев,  предложи лидерът на БСП Сергей Станишев. Не се прие обаче.

Врътката

Проблемът е, че доларът поевтиня спрямо еврото и това се отрази на т.нар. глобални облигации, с които бяха заменени българските брейдита. В резултат през юни м.г. тогавашният финансов министър Пламен Орешарски съобщи от парламентарната трибуна, че в периода след замяната "текущите отрицателни курсови разлики се ориентират около 300 млн. евро".

За времето, изминало от замените до април 2008 г., по новите глобални облигации България е платила 1.630 млрд. лева лихви.

Преди да стане министър в кабинета на тройната коалиция, Орешарски беше един от най-сериозните критици на сделката с аргумента, че трябва да се води консервативна политика на управление на държавния дълг, а не "активно управление", каквато беше тезата на Милен Велчев и заместника му Красимир Катев - идеолози на замяната.

Замяната беше безпрецедентна по рода си.

Преди да е настъпил падежът им брейди облигации за 1.327 млрд. долара бяха заменени с деноминирани в евро глобални облигации за 835 млн. евро с падеж през 2013 г. и деноминирани в долари глобални облигации за 511 млн. долара с матуритет 2015 г.

Втора замяна последва през есента на същата година, когато бяха издадени още глобални облигации за 759 млн. долара с падеж през 2015 г.

Ако структурата на външния дълг беше запазена и брейдитата си стояха, сега обслужването му щеше да е по-евтино или поне да се запази на старото ниво. Дългосрочните валутни прогнози, представени ни по онова време от Милен Велчев и заместника му Красимир Катев не се сбъднаха, доларът поевтиня.

Освен това финансови експерти посочиха, че новите глобални облигации нямат опцията за изкупуване по номинал, както беше при брейди книжата - тоест те се търгуват от 5 до 20% над номинала, така че дори държавата да разполага със средства за предсрочното им изкупуване ще трябва да си ги "прибере" по доста солени цени.
 

Oще: брейдита  външен дълг  иван костов  милен велчев  облигации  сделка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани