Харчим по-малко за битови стоки и повече за лекарства | webcafe.bg
newscafe

Харчим по-малко за битови стоки и повече за лекарства

Webcafe.bg , По в. "Сега"
11.10.2011, 10:39 (обновена 11.10.2011, 11:56)
магазин, обувки

Снимка: © Getty Images

Продажбите при обувките и дрехите са се свили с 9%

Българите още повече затягат семейните бюджети, показват данните на Националния статистически институт. Като цяло продажбите на дребно в България за година са се свили с 3%. Това е най-ясният показател дали сме излезли от кризата или не.

За година продажбите на мебели, домакинска техника и битови стоки са се свили с близо 6%, на автогорива и масла с над 5%, а при обувките и дрехите - с 9%.

Дали защото българинът вече се грижи повече за здравето си, или защото боледува повече, по-големи обороти отчитат само аптеките и дрогериите. От август 2010 до август 2011 г. продажбите на лекарства, медицински стоки и козметика са скочили с близо 7% според данните на НСИ. В групата "храни, напитки и цигари" няма промяна спрямо 2010 г.

На фона на горните данни БНБ продължава да регистрира ръст на спестяванията - към края на август в банките има над 30 млрд. лева на граждани. Двете противоречащи си на пръв поглед тенденции имат логични обяснения.

Несъмнена и основна причина за все по-слабото потребление са растящата безработица и обедняването. От друга страна, дори добре печелещите предпочитат да спестяват, вместо да купуват телевизори, да сменят спални или да ремонтират дома си.

Режимът на икономии, който и заможните хора сами си налагат, се обяснява със сгъстяващите се облаци над европейската и световната икономика. Всички коментатори признават, че това е разумно поведение - когато бъдещето е неясно, по-добре е да имаш "бели пари за черни дни".

От друга страна, когато вътрешното потребление остава свито, то не може да се превърне в основа за възстановяване на икономиката. Така при липсата на сериозни чужди инвестиции и при заглъхващите темпове на ръст на износа на нашите фирми проблемите пред България се задълбочават.

Данните на Евростат показват, че свитото потребление е проблем за целия ЕС. Спрямо август 2010 г. продажбите на храни, цигари и алкохол са намалели с половин процент, а в нехранителния сектор - с 0.7%. Картината обаче е доста различна в отделните държави. В Румъния отчитат над 6% спад, в Испания и Португалия - 4.6%, докато Литва и Латвия се радват на оживление на търговията на дребно - имат съответно 10 и 7.4% ръст.

segabg.com

Oще: битови стоки  бюджет  домакинска техника  дрехи  лекарства  мебели  обувки  потребление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 11.10.201114:27

Това е естествено.Харчим по-малко за битови стоки,защото умираме по-бързо,отколкото се размножаваме.И тъй като сме разбрали,че умираме много бързо,започнали сме да харчим повече за лекарства. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани