Кой ще отърве пенсионната реформа | webcafe.bg
newscafe

Кой ще отърве пенсионната реформа

Webcafe.bg
01.12.2011, 10:39 (обновена 01.12.2011, 17:45)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Отърваха пенсионната реформа...

Както се очакваше, работещите в силовите структури, а наред с тях и миньори, химици, металурзи и всички заети с тежък и специфичен труд, отърваха вдигането на пенсионната възраст от догодина. Синдикати и управляващите се споразумяха вчера - и днес отиват при премиера Бойко Борисов да "благослови" договорката, че възрастта за пенсия за първа и втора категория труд няма да се увеличава от догодина, а промените се отнасят само за трета категория - най-масовата.

За всички категории труд възрастта за пенсиониране да расте с по 4 месеца от догодина - до 2014-а, когато ще достигне 1 година. Тоест, вместо шоково, ще се вдигне поетапно, обясни Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия. Тази сутрин по телевизиите бяха пръснати тя и друг виден депутат от ГЕРБ - Искра Фидосова, председател на правната комисия, за да разясняват, че отстъпление от реформата няма.

Според Иска Фидосова още тази сутрин започват среща при премиера, с участието на финансовия министър Симеон Дянков, на която ще бъдат обсъдени идеите им. По думите й, социалното напрежение ще бъде овладяно.

Внесените в парламента от ГЕРБ предложения, които в крайна сметка бяха изтеглени, предвиждаха от 1 януари 2012 г. увеличаване с една година на възрастта за пенсиониране за всички категории труд. За трета категория тя се повишаваше от 60 на 61 години за жените и от 63 на 64 години за мъжете. За втора категория се повишаваше от 52 на 53 години за жените и от 57 на 58 години за мъжете. За първа категория труд се повишава от 47 на 48 години за жените и от 52 на 53 години за мъжете.

От 2015 г. трябваше да започне ново повишаване на възрастта за пенсия с по 4 месеца всяка година, така че през 2021 година възрастта за мъжете да достигне 65 години, а за жените - 63 години.

С две години би трябвало да се повиши необходимият за пенсия осигурителният стаж за полицаите и военните - от 25 на 27 години.

Е, няма да стане.

Всички сметки започват отначало

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев внесоха вчера декларация с исканията на протестиращите в Народното събрание и се срещнаха с депутати от групата на ГЕРБ.

"Ще информираме структурите си за алтернативното предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ, каза след срещата в Народното събрание лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Тренчев каза, че има мандат от ръководния орган на „Подкрепа", както и колегите, да отстояват позицията да не се пипа възрастта за пенсиониране, а да се предложат достатъчно други мерки, които да се отразят благоприятно на финансовия резултат в НОИ, където наистина има един огромен дефицит.

Тъй като ние нямаме правомощията да се произнасяме приемаме или не приемаме, ние в спешен порядък по съответния ред ще информираме нашите структури за това алтернативно предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ. Очакваме обратната реакция и в четвъртък от 12.00 часа ще я съобщим на парламентаристите. Засега нашата позиция е тази, за която имаме мандат да отстояваме, поясни Константин Тренчев.

Oще: бойко борисов  възраст  години  жени  искра фидосова  категория  менда стоянова  мъже  пенсиониране  пенсионна реформа  синдикати  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.12.201112:17

Изумителен е факта,че увеличаването на възрастта за пенсиониране и на трудовият стаж,както и различните форми за намаляване доходите на хората,партията ГЕРБ нарича РЕФОРМИ?!И още нещо.Цялата история на цивилизацията показва,че успешни реформи постигат само онези,които започват със себе си.Френските капиталисти започнаха от себе си.А Вие?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани