Все още няма акредитиран орган, който да сертифицира по стандартите за кисело мляко и сирене, тъй като са много нови | webcafe.bg
newscafe

Новите храни по БДС - засега само на хартия

Webcafe.bg
18.08.2010, 12:03 (обновена 18.08.2010, 15:02)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Все още няма акредитиран орган, който да сертифицира по стандартите за кисело мляко и сирене, тъй като те са много нови, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Елза Янева - изпълнителен директор на Българската служба за акредитация. Според нея, за да се появи легитимна организация, са необходими от 6 до 8 месеца от момента на подаване на заявление за сертифициране. 

Янева обясни какво трябва да направи този, който иска да се акредитира: 

Първо, трябва да подаде заявление за акредитация със съответния пакет от документи. Второ, следва  предварително проучване, в което експертите казват дали представените документи съответстват на изискванията. Трето, преминава се към оценка на място на този орган по сертификация, което включва офис оценка и съответно оценка на неговата дейност по сертификация - т.е. наблюдение при производителя, който ще бъде сертифициран.

Ако тази оценка в заключение е положителна, следват преминаването й през независима комисия по акредитация, за да се стигне до сертификат за акредитация.

Така в крайна сметка се оказа, че управляващите отново впрегнаха каруцата пред коня. Стандартите по БДС за кисело мляко и сирене вече са факт, както и за месо и месни продукти, само че няма как да бъдат пуснати в производство. Все още няма стандарти за хляба.

Новите БДС са доброволни, тъй като задължителните отпаднаха преди близо 10 години.

Какво изискват новите стандарти за киселото мляко

Новият стандарт въвежда изисквания за производство на традиционното кисело мляко - за съдържание, технология, опаковка, етикет. Той забранява употребата на сухо мляко, както и на всякакви други заместители на суровото мляко.

"Тези производители, които ще го спазват, ще могат да поставят специален отличителен знак върху продукта. Така потребителите ще имат право на избор - качествено мляко или продукт с растителни мазнини", обясни преди време министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Освен спазване на стандарта, производителите на традиционния ни роден продукт с лактобацилус булгарикус ще трябва да направят още една крачка. Българското кисело мляко е регистрирано наименование за произход. Това означава, че всеки производител, който спазва определени изисквания за производството му, може да се впише като ползвател на наименованието за произход и да се ползва от този вид закрила на индустриалната собственост.

Вписването става по определен ред в Патентното ведомство и таксата за това е 300 лева.

Oще: бдс  кисело мляко  сертификация  сирене  стандарти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани