Албания с по-свободна икономика от нас | webcafe.bg
newscafe

Албанският реотан топли повече от българския

Webcafe.bg
10.01.2013, 11:07 (обновена 10.01.2013, 13:16)
долари, пари

Икономиката ни е "умерено свободна" и е 60-та в света

Българската икономика е „умерено свободна" и така се нарежда на 60-то място в световната класация на вашингтонската фондация Heritage. Страната ни е на 29-та сред 43 европейски страни, като резултатът й (65 точки) е над средното за света, но е под средното даже за региона.

На фона на 2011 г. Heritage отчитат подобрение в управлението на публичните разходи. Макар това да става на фона на задълбочаване на проблемите с корупцията и свободата на работната ръка, американската организация е повишила рейтинга на страната ни с 0.3 точки.

Според Heritage, въпреки икономическите затруднения в световен план, България продължава да либерализира икономическата дейност, а същевременно е направила стъпки за възстановяването на фискалната дисциплина. Фондацията се изказва положително за политиките по отношение на отворения пазар и приватизацията. Като добри практики са посочени ниските държавен дълг и публичен дефицит, както и конкурентоспособните данъци за бизнеса.

Същевременно, страната ни отнася критики заради съдебната система, която „продължава да бъде неефективна и податлива на политически вмешателства и корупцията, възприемана като широко разпространена".

Непосредствено преди България, в класацията са северната ни съседка Румъния и Албания. В Македония също е по-лесно да се прави бизнес, отколкото в България. Страната ни изпреварва Гърция и Сърбия, които са далеч назад в класацията (177 и 94 място).

Heritage отново поставят начело Хонконг, а другите топ дестинации за правене на бизнес са Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Мавритания, Дания и САЩ. Сред по-големите европейски икономики, Великобритания е едва на 14-о място, Германия е 5 места по-надолу, а Франция е даже след нас - на 62 позиция.

Последното е обяснимо, тъй като фондация Heritage е най-мощният сред консервативните американски тинк танкове. Смята се, че политиката на САЩ по времето на президента Рейгън е била силно повлияна от изследването на организацията "Мандат за лидерство".

Oще: heritage  икономика  икономическа свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

2 Ivo Temelkov | 10.01.201312:26

България е на 42ро място по човешки "свободи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 10.01.201311:40

Можеше да се очаква!Сега свободата на икономиката стана много по-важна от свободата на хората.
   

оценка

+3 -0