Готови са резултатите от преброяването на пътниците в сафийския градски транспорт | webcafe.bg
newscafe

Всеки десети пътник в София е без билет

Webcafe.bg
27.06.2010, 15:46 (обновена 27.06.2010, 15:53)
Трамвай

Снимка: © .Net

Да дупчиш или не - туй е сега въпросът...

Почти всеки десети пътник в столичния градски транспорт се вози без билет.

Най-голям е броят на пътуващите без билет в кв. "Красна поляна", районите около Сточна гара, по бул. "Ботевградско шосе" и в ж. к. "Люлин".

Това става ясно след обобщаването на резултатите от преброяването на пътниците, съобщиха от Столичната община.

Пътуванията без билет в градския транспорт са намалели през последните 13 години и от 12,3% през 1997 г. сега са 9,19%.

Средното пропътувано разстояние с градски транспорт е между осем и 10 спирки. В наземния градски транспорт се пътува средно от шест до осем спирки, което е около 3 км, а в подземния - близо 9 км, което е половината от разстоянието между "Обеля" и "Младост".

Най-малко е пропътуваното средно разстояние с трамваи или тролейбуси - до шест спирки, докато с автобус в градската част - средно до осем спирки, а в крайградската - до 20.

Още в средата на проучването на пътникопотока в градския транспорт през април бе съобщено, че с 12% са намалели превозените пътници с градския транспорт от 2002 г. до момента.

Отчетеният спад в превозените в тролейбусните линии е 7%, при автобусните - 22%, като с една трета по-голям е спадът в крайградските линии.

В трамваите броят на пътуващите е намалял с 23%, но като допълнителна причина за това се отчита и променената им маршрутна мрежа заради строителството на метрото.

Преброяването на пътуващите показва, че на всеки 100 души в градския транспорт 36 пътуват с билет, 54 - с карта, а близо 10 - гратис. Най-популярни са билетите за еднократно пътуване, както и билетите с талони за 10 пътувания.

Oще: градски транспорт  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

1 Radoslav Nenchovski | 12.09.201019:46

Ми ще намалеят, я! Като направиха билета цял лев и сега човек се чуди да яде ли или да дупчи билет. Разумният човек ще избере да яде, а неразумният ще пълни джобовете на Центъра за градска дебилност и ще стои гладен.
А ако продължават да качват цените на билетите ще ми е много интересно един ден да видя, че СКГТ или вече наречена ЦГД как фалира заради липсата на пътници. Още малко и колите ще започнат да ни излизат по-евтино от ГТ...
   

оценка

+0 -0