Закрачиха към "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Закрачиха към "Южен поток"

Webcafe.bg
07.11.2012, 12:25 (обновена 08.11.2012, 09:25)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Какво ще подписваме на 9 ноември

Правителството направи крачка по подписването на договора за газопровода "Южен поток", става ясно от съобщение на енергийното министерство, предаде Darik Finance.bg.

С разрешение на министър Делян Добрев ръководството на Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е партньор на "Газпром" в съвместното дружество, създадено за проекта, ще получи правото да подпише окончателното инвестиционно решение за участие на страната ни.

Очакваше се това да стане на 9 ноември, но е отложено за 15-и - последния срок по предварителното споразумение с мотива, че 9-и ноември е ден на траур. Траурът обаче е на 8-и, Архангеловден.

Посочва се, че това решение се обвързва с цената на природния газ, доставян от Русия до България. Страната ни плаща най-високата цена в Европа за доставки на руско синьо гориво - около 500 долара за 1000 куб.м. До края на годината е в сила отстъпката от 11.1%, договорена от 1 април т.г., но няма яснота за какъв период от време ще са новите договори, нито каква отстъпка ще ползваме при положение, че редица европейски страни получиха намаление от 20 до 30% на руския газ.

Преди дни от Синята коалиция съобщиха, че по тяхна информация се водят тайни преговори с Русия за подписване на договора за "Южен поток". Според лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов страната ни е заплашена от санкции от Еврокомисията, ако вземе прибързано решение за участие в проекта, конкурент на европейския "Набуко".

През лятото на тази година енергийният министър Делян Добрев съобщи, че договореното намаление на руския природен газ за България е обвързано със съгласието на страната за реализация на газопровода. Русия е поискала Бългалия да инвестира 300 млн. лева в изпълнението на проекта на българска територия.

Проектът за строителство на газопровода предвижда поставянето на тръба, която минава по дъното на Черно море, за да свърже доставчика с потребителите в Южна Европа. "Южен поток" е планиран да се състои от четири отделни тръби, всяка с капацитет 15.57 млрд. куб. м газ годишно.

Първата тръба трябва да заработи по проект към 30 декември 2015 г., след това поетапно да се въвеждат и другите връзки по една годишно, докато пълният капацитет от 63 млрд. куб. метра бъде достигнат през 2018 г.

Стойността на строителството на морския участък на газопровода ориентировъчно възлиза на 15.5 млрд. евро.

17 въпроса от "Движение България на гражданите"

Преди дни от партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", разпространиха 17 въпроса, повечето неколкократно задавани, по проекта за газопровод.

1. Колко ще струва "Южен поток" и кой ще плати сметката? Предпроектното проучване за българската отсечка все още не е готово, а вече се говори за фантастичните 3 млрд. евро. Липсва ОВОС, не е провеждан конкурс за избор на изпълнител и въобще липсват всякакви подготвителни действия. Как в такава ситуация може да се обещава стартиране изграждането на българската отсечка от тръбата?

2. Само преди две години коментираната сума беше в пъти по-ниска. Въпросът е фундаментален, защото колкото по-скъпа ще е тръбата през България, толкова повече време страната ни няма да получава транзитни такси.

3. Още по-конкретно - каква ще е цената на километър от българската отсечка на "Южен поток" и колко километра ще е дълго трасето? Вече знае ли се къде точно ще минава през територията на страната ни?

4. Бихте ли дали информация за цената на изграждането на газовата инфраструктура за "Южен поток" спрямо тази по "Северен поток" и ако има разлика, каква е причината за нея?

5. Какви ще са приходите за страната ни от транзитни такси? Как така беше "изчислено", че точно до 2030 г. не би трябвало да получаваме транзитни такси? Напомняме, че сега България получава $1.73 за пренос на 1000 куб. м на всеки 100 км, а миналата година приходите за страната ни са в размер на над 312 млн. лв.

6. Колко процента от досегашните приходи от транзитни такси ще изгуби България? Към момента годишно транзитираме за Турция, Гърция и Македония около 17-18 млрд. куб.м газ. За Турция - около 14, за Гърция около 3 и минимални количества за Република Македония.

Вярно ли е, че правителството ни вече е договорило клаузи, заради които неизползваеми ще станат около 90 км. и една компресорна станция от сегашната ни мрежа, които са изплатени и оттук насетне могат да работят само на печалба? Вярно ли е, че поради тази причина България, в лицето на държавната компания "Булгартрансгаз", ще отчита пропуснати ползи за около $30 млн. годишно?

7. В тази връзка - ще получи ли страната ни компенсации за пропуснатите ползи? И дали, в крайна сметка, някой мисли за съдбата на "Булгартрансгаз" - дружество, което е 100% държавна собственост и редовно изплаща дивиденти в полза на бюджета.

8. Как е определен срокът от 15 години, който всъщност представлява срок за възвращаемост на инвестицията? Калкулирани ли са лихвите и какъв е всъщност техният размер? Калкулирана ли е инфлацията и коя - тази в Русия, средната за ЕС или пък тази в България?

9. Може ли да гарантирате спазване на добрите корпоративни практики от проектната компания, която ще притежава и управлява българската отсечка на "Южен поток"? Все пак, 50% от собствеността на компанията е българска.

10. Защо, в крайна сметка, за проекта "Южен поток" приемаме руско финансиране, при положение, че отказахме същото за проекта АЕЦ "Белене"? Каква е логиката тук?

11. Договорена ли е клауза "Доставяш или плащаш"? Това означава, че транзитни такси се дължат, дори когато доставчикът не е успял да достави обещаните от него количества синьо гориво. Подобна клауза е фундаментална, защото внася прогнозируемост относно бъдещите парични потоци и изплащането на инвестицията. Т.е., транзитни такси ще трябва да бъдат плащани дори при неспазване на ангажимента на доставчика за съответните количества.

12. В тази връзка - какви са планираните за транзитиране количества природен газ по години? Въобще, съществува ли такъв план?

13. Ще бъде ли гарантиран достъпът на трети страни до тръбата? Това важи включително за хипотеза, при която бъде открит природен газ в Черно море. Т.е., ще може ли този газ също да бъде транспортиран по "Южен поток", за да се избегнат допълнителните гигантски и отнемащи много време инвестиции в успоредни дублиращи газопроводи? Достъпът на трети страни означава конкуренция, т.е. липса на монопол!

14. Получила ли е България от Европейската комисия дерогация, т.е. изключение от прилагане на принципа за достъп на трети страни до инфраструктурата на "Южен поток"?

15. Ориентировъчната цена, подхвърляна от официални лица в публичното пространство, включва ли разклонения на тръбата и до Сърбия, и до Гърция? А това цената само на първата тръба ли е или и на други успоредни тръби, които ще са част от "Южен поток"?

16. Избрани ли са вече изпълнителите, които да изградят българската отсечка от "Южен поток"? В чии ръце ще отиде колосалната за българските условия сума от 3 млрд. евро?

17. Защо всичко около проекта е обвито в такава тайнственост? Сякаш не става дума за нещо, което ще обвърже България за десетилетия напред.

Oще: бех  газопровод  газпром  делян добрев  договори  доставки  европа  набуко  природен газ  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани