Децата ни намаляват - и затлъстяват | webcafe.bg
newscafe

Децата ни намаляват - и затлъстяват

Webcafe.bg, по БНР и БТА
04.12.2013, 11:08 (обновена 04.12.2013, 14:08)
деца

Снимка: © Sofia Photo Agency

Броят на абортите у нас е два пъти по-висок от средния за ЕС

Наднорменото тегло и затлъстяването остават основните здравни проблеми при децата у нас, а страната ни е сред държавите с най-висока смъртност в Европейския съюз.

Това показва годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия, който ще разгледа днес правителството, предаде БНР. 

Макар че средната продължителност на живота у нас нараства, тя си остава по-ниска от тази в ЕС. Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта. 

Ниската раждаемост и високата смъртност определят отрицателния естествен прираст у нас през последните 10 години.

Броят на абортите е два пъти по-висок от средния за ЕС. Преждевременната смъртност продължава да е висока.

Независимо от предприетите мерки, проведените кампании и приетите нормативни документи, основните здравни проблеми при децата остават затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система. Детската смъртност у нас е два пъти по-висока отколкото в ЕС. 

Влошава се и възрастовата структура на медицинските специалисти - в България остават все по-малко лекари, които застаряват.

Сред най-честите нарушения в здравната мрежа са слабости в организацията и управлението на лечебния процес, неизпълнение на утвърдените медицински стандарти и неспазване правата на пациентите.

Миналата година всеки трети българин е ползвал системата за спешна медицинска помощ.

Увеличава се броят на желаещите да работят в чужбина.

Сериозен проблем за общественото здравеопазване

Междувременно нов доклад на Световната банка обобщава, че типове поведение, които застрашават индивидуалното здраве - тютюнопушенето, консумацията на нездравословна храна, злоупотребата с наркотици и алкохол и практикуването на необезопасен секс, се увеличават по света и се превръщат в сериозен проблем за общественото здравеопазване.

В доклада на институцията се посочва, че докато в САЩ и други развити страни процентите на тютюнопушене например драстично намаляват, в много бедни страни по света те се увеличават.

В най-бедната страна в ЕС - България, управляващите от БСП и ДПС отново се канят да върнат тютюнопушенето на закрито.

"Рисковото поведение не само застрашава здравето на отделния индивид и намалява продължителността на живота, но често има сериозни последствия и за здравето на неговите близки, семейството му и цялото общество", изтъкват авторите на доклада.

Експертите са установили, че законовите мерки и облагането с данъци са по-ефикасни в борбата за намаляването и превенцията на нездравословни практики, като тютюнопушене и употреба на алкохол. Същевременно образователните програми като например сексуалното обучение в училищата и етикетирането на храните сами по себе си не са толкова ефективни.

Oще: деца  ес  затлъстяване  здраве  наднормено тегло  смъртност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани