Децата ни намаляват - и затлъстяват | webcafe.bg
newscafe

Децата ни намаляват - и затлъстяват

Webcafe.bg, по БНР и БТА
04.12.2013, 11:08 (обновена 04.12.2013, 14:08)
деца

Снимка: © Sofia Photo Agency

Броят на абортите у нас е два пъти по-висок от средния за ЕС

Наднорменото тегло и затлъстяването остават основните здравни проблеми при децата у нас, а страната ни е сред държавите с най-висока смъртност в Европейския съюз.

Това показва годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия, който ще разгледа днес правителството, предаде БНР. 

Макар че средната продължителност на живота у нас нараства, тя си остава по-ниска от тази в ЕС. Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта. 

Ниската раждаемост и високата смъртност определят отрицателния естествен прираст у нас през последните 10 години.

Броят на абортите е два пъти по-висок от средния за ЕС. Преждевременната смъртност продължава да е висока.

Независимо от предприетите мерки, проведените кампании и приетите нормативни документи, основните здравни проблеми при децата остават затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система. Детската смъртност у нас е два пъти по-висока отколкото в ЕС. 

Влошава се и възрастовата структура на медицинските специалисти - в България остават все по-малко лекари, които застаряват.

Сред най-честите нарушения в здравната мрежа са слабости в организацията и управлението на лечебния процес, неизпълнение на утвърдените медицински стандарти и неспазване правата на пациентите.

Миналата година всеки трети българин е ползвал системата за спешна медицинска помощ.

Увеличава се броят на желаещите да работят в чужбина.

Сериозен проблем за общественото здравеопазване

Междувременно нов доклад на Световната банка обобщава, че типове поведение, които застрашават индивидуалното здраве - тютюнопушенето, консумацията на нездравословна храна, злоупотребата с наркотици и алкохол и практикуването на необезопасен секс, се увеличават по света и се превръщат в сериозен проблем за общественото здравеопазване.

В доклада на институцията се посочва, че докато в САЩ и други развити страни процентите на тютюнопушене например драстично намаляват, в много бедни страни по света те се увеличават.

В най-бедната страна в ЕС - България, управляващите от БСП и ДПС отново се канят да върнат тютюнопушенето на закрито.

"Рисковото поведение не само застрашава здравето на отделния индивид и намалява продължителността на живота, но често има сериозни последствия и за здравето на неговите близки, семейството му и цялото общество", изтъкват авторите на доклада.

Експертите са установили, че законовите мерки и облагането с данъци са по-ефикасни в борбата за намаляването и превенцията на нездравословни практики, като тютюнопушене и употреба на алкохол. Същевременно образователните програми като например сексуалното обучение в училищата и етикетирането на храните сами по себе си не са толкова ефективни.

Oще: деца  ес  затлъстяване  здраве  наднормено тегло  смъртност 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани