Новините на 27.07.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Паспортните служби - с почивка в събота

Webcafe.bg
27.07.2010, 13:46 (обновена 27.07.2010, 18:59)
лични карти

При тези темпове на подмяна на документите за самоличност тези лични карти няма скоро да останат в историята

*През август столичният сектор "Български документи за самоличност" преустановява работа в съботните дни, съобщиха от пресцентъра на МВР. Част от паспортните служби в страната обаче ще запазят и през идния месец временната организация на труд, за което гражданите ще бъдат уводемени.

През август сектор "Български документи за самоличност" на бул. "Мария Луиза", службите във всички районни полицейски управления и в КАТ-Дървеница ще преустановят практиката за подмяна на документите за самоличност в съботните дни.

Тази практика ще бъде възобновена през септември. Остава условието в дните през седмицата - съгласно Наредбата за административно обслужване, ако пред гишето има опашки, работното време ще се удължава до два часа преди /или след регламентираното.

Банковата сметка е:

На Столичната дирекция на вътрешните работи-за български документи за самоличност
IBAN BG88BNBG96613300157001
BIC на БНБ за сметката е BNBGBGSD

*Плащаме винетки в лева и в евро. Винетните такси и таксите за ползване на съоръжения от републиканската пътна мрежа ще се заплащат от водачите само в лева и евро, реши правителството. Досега чуждестранните шофьори можеха да купуват винетки и с щатски долари.

Промяната е направена в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях. Щатският долар отпада като разплащателно средство при погасяване на задължения за пътни такси. Промяната влиза в сила един месец след обнародване на постановлението в "Държавен вестник".

*Сливането на театри вече е факт, след като Министерският съвет прие днес постановление за преобразуване на държавни културни институти. Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда: Нов драматичен театър "Сълза и смях" да се преобразува чрез вливане в Народния театър "Иван Вазов"; Държавният музикално драматичен театър "Кадрие Лятифова", Кърджали - чрез вливане в Драматично-кукления театър "Димитър Димов" - Кърджали; ържавният музикално драматичен театър "Назъм Хикмет", Разград - в Драматичния театър "Антон Страшимиров", Разград; Родопският драматичен театър "Николай Хайтов", Смолян - в Драматичния театър "Н. Масалитинов" - Пловдив.

Три филхармонии - в Шумен, Враца и Видин, ще се преобразуват в по-малки ортестри - симфониети. Оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив стават държавни опери, а оркестрите им ще продължат да изпълняват и функциите на сегашните симфонични оркестри. Изпълнено е желанието на пловдивската община операта там да продължи да съществува, въпреки липсата на сцена и на каквито и да е условия за представления.

Оперно-филхармоничното дружество - Варна и Драматичният театър "Стоян Бъчваров" в града се обединяват в Театрално-музикален продуцентски център. Държавният музикален театър "Ст. Македонски" и Балет "Арабеск" се обединяват в Държавен музикален и балетен център - София.

Драматично-кукленият театър "Сава Доброплодни" в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри.

*Британският гигант "Бритиш петролиъм" ще има нов генерален директор - американецът Боб Дъдли ще заеме мястото на британеца Тони Хейуърд, подложен на силни критики заради действията по борбата с петролното петно в Мексиканския залив. Дъдли, който досега отговаряше за борбата с петролния разлив, ще встъпи в длъжност през октомври. Хейуърд ще получи 19 млн. долара при напускането на поста.

Същевременно компанията съобщи, че коригираната сума на загубите през второто тримесечие на годината е $16,9 млрд. До тези загуби се е стигнало, след като ВР е изразходвала колосалната сума от $32,2 млрд. за борбата с петролното петно.

*465 студенти ще може да приеме Пернишкият университет, стана ясно днес, след като правителството утвърди приема на студенти в Европейския политехнически университет. Това е станало чрез поправка в правителственото решение от май т.г. за определяне броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища у нас.

От тях 300 ще се обучават в образователно-квалификационната степен "бакалавър" и 165 - в магистърска степен. Капацитетът на университета, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация, е 1800 студенти и докторанти.

*Производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с дейността на някогашния металургичен комбинат "Кремиковци", са обявени от синдика на дружеството за продажба с начална цена 565 517 510 лв. Търгът ще е в средата на септември.

Продажбата на обособената част от имуществото на комбината ще се извърши чрез търг с тайно наддаване. За участие в него се внася т.нар. задатък от 10% от оценката в размер на 56 551 751 лв. За купувач на обособената част ще бъде обявен този кандидат, който е предложил най-висока цена.

Oще: мвр  паспорти  събота 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани