Корените на атаката срещу банките са извън България | webcafe.bg
newscafe

Корените на атаката срещу банките са извън България

Webcafe.bg
29.06.2014, 16:00 (обновена 29.06.2014, 18:09)
Константин Марков

"Добре е, че се залавят изпълнителите, но те са дребните риби. Трябва да се намерят стратезите на акцията - и да бъдат наказани с цялата сила на закона" - Константин Марков.

„Това е нагла терористична атака и на нея трябва да се отговори като на такава - с цялата сила на държавата". Думите са на Константин Марков, легендарен музикант и един от основателите на радио „Тангра" по повод информационната атака срещу банките.

„Разбирам хората - грижата за парите е съвсем нормална реакция на всеки човек", казва той и признава, че когато в началото слушал новините за КТБ, също се замислил дали да не вземе мерки за собствените си вложения.

Когато обаче атаката се обърнала и срещу Първа инвестиционна банка (където има депозит), вече бил напълно убеден, че с панически действия само ще „услужи" на стратезите на удара.

„Не го направих и няма да го направя", твърдо отговаря Константин Марков на въпроса дали е изтеглил средствата си. „Защо да сменям банки или да си държа парите под дюшека, като само ще загубя от това? Нашата банкова система има всички ресурси да се справи с проблема".

Кой има интерес?

„Всичко започна - поне привидно - от един български скандал между „бизнес-партньори". Нещата обаче са много по-дълбоки и никак не бих се учудил, ако корените на атаката са извън България. Тук са намесени много интереси - и политически, и икономически, и стратегически, не забравяйте „Южен поток", казва Константин Марков.

Според него не е случайно, че първата цел на атаката бяха банките с българска собственост. „Но ако това не бъде спряно навреме, ще пострада цялата банкова система", предупреждава той.

„Вероятно полза имат и някои хора, които са изтеглили огромни бизнес-кредити, които сега не могат да възстановят - и си правят сметката, че ще разклатят системата, за да ги върнат наполовина. Или въобще да не ги върнат", добавя той.

Той си спомня с колко усилия успяват да изплатят кредита, изтеглен в началото на 90-те години за стартирането на радио „Тангра". „Когато го взехме, доларът струваше 3,50 - 4 лева. Докато успеем да го върнем - 1 долар вече се продаваше за 50 лева", разказва Константин Марков.

Но спекулантите си правят грешни сметки, категоричен е той. България днес не е България от 1996 г., защото: „Вече не сме онази държава без посока. Имаме валутен борд, член сме на Европейския съюз и на НАТО".

Доверие, спокойствие и тежки наказания

„Вижда се, че целта е обществен и държавен трус", казва Марков и призовава правителството да отговори с цялата строгост на закона срещу атаката.

„Затова го определям като терористична атака срещу България. Все едно да избухне бомба в метрото. Само че резултатите в случая могат да бъдат още по-страшни", предупреждава той.

„Вече започнаха да се появяват изпълнителите, но това са дребните риби. Трябва да се намерят стратезите на тази акция, да се посочат ясно и да им се потърси отговорност", убеден е Константин Марков и напомня: „В условията на война разпространителите на слухове и паника се наказват най-строго".

Той е убеден, че банките реагират правилно и трябва да продължат да отговарят на атаката по спокойния начин, който демонстрират в момента. Но не по-маловажна е реакцията на хората.

Всички заедно можем да отговорим на това нападение, ако се държим разумно и спокойно", категоричен е той и съветва всички: „Не се поддавайте на паника".

Oще: атака  банкова система  депозити  константин марков  ктб  паника  пари  пиб  първа инвестиционна банка  радио тангра  тангра  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.