ЕП одобри единно зарядно за мобилни телефони | webcafe.bg
newscafe

ЕП одобри единно зарядно за мобилни телефони

Webcafe.bg
13.03.2014, 17:33 (обновена 13.03.2014, 17:42)
GSM магазин

Снимка: © Явор Николов

С единно зарядно на потребителите ще им излезе по-евтино и по-удобно

Европейският парламент прие, че трябва да има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани на територията на съюза. Така ще се намалят отпадъците, разходите и затрудненията за потребителите, става ясно от писмо на евроинституцията до БТА.

"Общото зарядно устройство ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно", заяви докладчикът по предложението Барбара Вайлер.

Идеята е на бившия министър на външните работи Соломон Паси и съпругата му Гергана Паси, която беше министър по европейските въпроси.

Проектът за нова директива уеднаквява правилата на пазара на радиооборудване, включително мобилните телефони, дистанционните за централно заключване на автомобилите и модемите. Промените в законодателството се наложиха заради нарастването на броя и разнообразието на радиооборудването.

Европейският парламент призова за подновяване на усилията за разработване на общо зарядно устройство за мобилните телефони. Евродепутатите промениха законопроекта, така че работата с общи зарядни устройства да бъде основно изискване за радиооборудването.

Европейската комисия ще преценява кои конкретни видове радиооборудване ще трябва да отговорят на това изискване.

Използвайки информацията, предоставена от държавите от ЕС и след задълбочена оценка, Европейската комисия ще определи кои категории радиооборудване ще трябва да бъдат регистрирани, преди да бъдат предложени на пазара. Подобна база данни вече работи в САЩ.

Oще: гергана паси  директива  европейски парламент  зарядно  мобилни телефони  сомолон паси  телекомуникации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани