Банковата тайна не страхува прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Банковата тайна не страхува прокуратурата

Webcafe.bg
16.07.2014, 11:48 (обновена 16.07.2014, 16:10)
цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Само преди седмица ръководството на прокуратурата поиска отпадане на съдебния контрол върху разкриването на банковата и данъчната тайна.

Софийският районен съд (СРС) е разрешил разкриване на банковата тайна за лица, получили кредити от КТБ. Това е съобщила говорителят на СГП Елка Ваклинова пред БТА. Не става ясно за колко лица се отнася разкриването на банковата тайна, нито за какъв период от време.

Държавното обвинение е подало искането пред СРС във връзка с разследването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Неназовани източници от прокуратурата се оплакваха днес пред в. "Труд", че съдебното решение по него се е забавило с 8 дни. От съда обаче твърдят, че още на следващия ден са дали разрешение по искането на прокуратурата.

Банковата тайна обхваща всички факти и обстоятелства, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката.

Тя може да се разкрива само със съгласие на клиента или по решение на районен съдия, ако му бъдат предоставени данни за извършено престъпление. Искането не може да обхваща цялата дейност на банката, а се отнася до сметките на конкретни лица, за които има съмнения.

Произнасянето трябва да стане не по-късно от 24 часа след постъпването на искане от прокурор и задължително определя периода, за който се отнася разкриването на банковата тайна.

Само преди седмица ръководството на прокуратурата поиска отпадане на съдебния контрол върху разкриването на банковата и данъчната тайна, с аргумент, че така ще се спести излишния формализъм и забавяне на разследването. Това беше записано в годишния отчетен доклад на прокуратурата и разследващите органи за 2013 г.

Пред сайта "Правен свят" юристи коментират, че всякакви действия на прокуратурата и разследващите органи, които са в състояние да засегнат основни човешки права, трябва да се извършват само с разрешение на съд или друг независим орган. Този принцип е възприет в България още през 1999 г. като стандарт на Съда по правата на човека.

Изненадващо, днес председателят на ДПС Лютви Местан също заговори за подобен вариант, но по отношение на вложителите - при това на ограничен кръг от лица със спестявания над законово гарантирания праг.

"Държавата не може да поеме отговорност за нечисти пари, в този смисъл може да говорим и за разкриване на банковата тайна, данъчна отговорност на физически и юридически лица, които са със спестявания над 100 000 евро", каза Местан пред журналисти в Народното събрание.

Как обаче подобно решение се вписва в конституционните ограничения на намесата на държавата в личния живот на гражданите, не става ясно от думите на Лютви Местан.

Изявлението му дойде ден след като ДПС поиска и получи от БНБ информация за актуалните задължения на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева в Корпоративна търговска банка.

Oще: банкова тайна  бнб  кредитополучатели  ктб  прокуратура  разследване  сотир цацаров  цветан гунев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани