Викат Петърнейчев-син на следващото заседание по делото "Белнейски" | webcafe.bg
newscafe

Лазар убеден, че ще лежи доживот

Webcafe.bg
16.02.2011, 16:27 (обновена 16.02.2011, 17:06)
лазар колев

Снимка: © dariknews

Адвокатите Марковски поискаха от съда да бъде назначена нова експертиза, която да изследва материала, иззет от ноктите на двете момичета

Има съмнение за подмяна на веществени доказателства по процеса "Белнейски", обявиха днес адвокатите на Лазар Колев - единствения обвиняем за убийството на сестрите Христина и Росица.

Днес беше последното заседание по делото, което продължава отново на 23 и 24 март.

Адвокатите Марковски поискаха от съда да бъде назначена нова експертиза, която да изследва материала, иззет от ноктите на двете момичета.

Две от ДНК експертизите, изготвени на база иззет от убитите сестри Христина и Росица Белнейски материал, доказват, че жертвите и Лазар Колев са имали контакт, заяви в съда вчера експертът Иван Иванов, бивш директор на ДНК лабораторията на Института по криминалистика и криминология към МВР. При по-малката сестра е установено наличието и на биологичен материал от друг мъж, който обаче не е изследван.

Пред журналисти Иван Иванов уточни, че получените резултати от ДНК анализите не са достатъчно основание да се смята, че Лазар Колев е убиецът, а само, че от телата на момичетата има изолирано ДНК, което е на единствения обвиняем.

Още вчера защитата предяви иск ноктите да бъдат представени като веществени доказателства, но съдът в Пазарджик не уважи искането на Марковски - баща и син. Според съдебния състав ново изследване може да унищожи материалите при химическото въздействие.

Остават съмнения за нечестен процес и нечестно следствие, каза адвокат Марин Марковски, след като искането му беше отхвърлено и втори път. Защитата призна, че няма доказателства дали епителният материал е подменен, но ако не се направела експертиза, щели да останат съмнения.

Прокурорът Димитрия Ганчева от своя страна нарече абсурдно подозрението за недобросъвестност на експертите. Тя обяви, че пледоариите на адвокатите на Лазар Колев внушават тезата, че има пропуски в разследването по случая, а това не отговаря на обективната истина.

Не беше допусната и нова ДНК експертиза, която да потвърди ДНК-профила на Лазар Колев.

Днес беше разпитана майката на убитите момичета Фани Белнейска във връзка с видеоклип с две момичета в курорта "Свети Константин" в ски костюми, заснети на 30 януари 2006-а. Според патоанатома доц. Мария Грозева сестрите Белнейски са убити на 31 януари, а не както твърди обвинението - на 28 януари.

Фани отрече това да са нейните деца, въпреки че физическите прилики се набивали на очи. Момичетата ми никога не са имали такива костюми, каза Белнейска и поясни, че вече няколко пъти са я викали да гледа клипа.

След като бъде подложен на разпит и Атанас Стоилов - бивш заместник-кмет на Пещера, ще бъде преценено дали да се разреши експертиза на предоставеното от него видео от курорта "Свети Константин".

Съдебният състав по делото разреши съдебно-медицинска експертиза, която да бъде направена от специалист по кожно-венерични заболявания. На база първата аутопсия д-р Петруна Трифонова трябва да каже дали наистина Христина е имала заболяването кондилом и дали то се предава по полов път. Втора проверка трябва да докаже какъв е химичният състав на въпросния туш - черно мастило по ноктите на момичетата, а експерт да се произнесе дали той е повлиял върху биологичния материал под тях.

Още свидетели

Защитата получи зелена светлина за нови свидетели, които да бъдат изслушани на следващото заседание по делото - на 23 и 24 март. Сред тях е Атанас Петърнейчев - син на бившия областен управител на Пазарджик, кмет на Пещера и заместник-транспортен министър Георги Петърнейчев. Той вече бе проверяван след слухове за съпричастност. Атанас Петърнейчев е сред над 300-ата души, на които са взети ДНК проби.

Освен това ще бъде призован и бизнесменът Борислав Даскалов. Той е обявил, че има свидетелка, която е виждала за последно момичетата. Ще бъдат разпитани и двама санитари, присъствали при изрязването на ноктите на двата трупа.

Пред съда ще застане и пастирът Георги Демиров, който намерил телата. Ще бъде призован затворникът Рашид Хасан, който да разкаже детайли за убийството, чути от съкилийници.

Задължително пред магистратите ще трябва да се яви и бащата на Лазар - Петко Колев, който вече пропусна една призовка.

Съдия Ивета Парпулова все пак разреши в хода на процеса да бъде осъществена и видеоконферентна връзка с експерти от Австрия и Великобритания. Според съдебния състав за САЩ това не се налагало.

Още преди започването на делото адвокат Марковски заяви, че американска, английска и австрийска лаборатории са дали заключение, че ДНК-материалът е недостатъчен, за да се произнесат с конкретно заключение. "Как за тези лаборатории генетичният материал е недостатъчен, а за нашата лаборатория е достатъчен, при условие, че част от него е изхабен, за да бъде изпратен на чуждите лаборатории", запита Марковски.

Съдът прие още да бъде представено свидетелството за съдимост на ключовия свидетел по делото Владимир Славов-Иширковеца.

Пазарджишкият окръжен съд остави без уважение искането на адвокатите да бъде призована като свидетел Нина Стаматова. Тя е заявила в рамките на досъдебното производство, че сводник й казал, че познава сестрите Белнейски. Става въпрос за проституция и за много пари, обяви адвокат Марин Марковски.

Майката на Лазар: Съдът е предубеден

Още преди да започне процесът, ни бе обещано, че ще има комисия от ЕС, която да следи работата на нашия съд, но това не бе сторено, заяви майката на Лазар Колев - Марияна Тодорова. След последната заседателна серия подсъдимият Лазар бил много разстроен и според майка му убеден, че ще го вкарат в затвора доживот.

Опитах се да го успокоя, но явно съдът е предубеден и това означава, че момчето ми ще пострада, каза разтреперана майката. Тя и нейни близки обявиха, че в петък ще има митинг в защита на Лазар и на всички несправедливо осъдени в Пазарджик.

Гневът на роднините на Лазар дойде след отказа на съда да назначи нова експертиза на материалите от ноктите на Росица  и Христина.

Според майката на Лазар Колев - Марияна Тодорова,  биологичен материал от сина й е бил привнесен в ноктите на убитата Росица. Този материал по нейна преценка е иззет от Лазар при побой над него в затвора. На няколко пъти защитата на Колев е искала да направи собствено изследване на ноктите, но са получавали отказ.

За първи път вчера обвиняемият Лазар Колев изпусна нервите си в съдебната зала след като на защитата бе отказано ноктите на двете момичета да бъдат представени като веществено доказателство. Тогава адвокат Марин Марковски обяви, че процесът трябва да бъде прекратен. Обвиняемият Колев се обърна към експерта Иванов и адвоката на семейство Белнейски с въпроса: "Ако сте извършили престъпление, кажете. До вчера ви слушах щуротиите".

На излизане от залата Лазар Колев се разплака.

Oще: адвокат  белнейски  днк  защита  лазар колев  марковски  прокуроро 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани