Земята може да получи вълна от тежко космическо време още днес | webcafe.bg
newscafe

Слънчево цунами заплашва да удари Земята

Webcafe.bg , По Telegraph.co.uk
03.08.2010, 13:46 (обновена 03.08.2010, 15:02)
сияния

Снимка: © Getty Images

Вълната от силно компресиран газ вероятно ще достигне Земята още днес, като ще си пробие път през естествения магнитен щит, защитаващ планетата. В резултат на това ще бъдат регистрирани впечатляващи случаи на северно или южно сияние.

Земята може да получи тежка вълна от Космоса още днес, след масивна експлозия на Слънцето, предупреждават учени.

Слънчевите фойерверки през уикенда бяха отчетени от няколко изкуствени спътника, включително от новата лаборатория за слънчева динамика на НАСА, която наблюдава разпръскването на ударната вълна навън.

Астрономи от цял свят станаха свидетели на огромен блясък над гигантско тъмно петно върху слънцето с размерите на Земята, който те свързват с дори още по-голямо изригване на повърхността на звездата.

Експлозията, наречена коронарно изхвърляне на маса, е била насочена директно към Земята, като след това е изпратила "слънчево цунами" през Космоса на разстояние 150 млн. километра.

Образите от лабораторията на НАСА показват за ударна вълна, движеща се от блясъка в Космоса, съобщава списание New Scientist. Според специалисти вълната от силно компресиран газ вероятно ще достигне Земята още днес, като ще си пробие път през естествения магнитен щит, защитаващ планетата ни.

Очаква се в резултат на това да бъдат регистрирани впечатляващи случаи на северно или южно сияние.

"Изригването е насочено директно към нас," коментира Леон Голуб от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" (CfA). "Това е първото голямо насочено към земята изригване от доста време."

Учените предупреждават, че наистина сериозно слънчево изригване би могло да унищожи изкуствени спътници и да доведе до хаос в енергийните и комуникационни мрежи по земното кълбо, ако това се случи сега.

Според НАСА Великобритания би могла да изпита масови спирания на електроподаването и да остане без критични комуникационни сигнали за дълго време, след като Земята бъде ударена от случващата се веднъж на поколение "космическа буря".

През юни в. "Daily Telegraph" разкри, че висши учени, представители на космическата агенция, са смятали, че Земята ще бъде ударена от безпрецедентни нива на магнитна енергия от слънчеви изригвания, след като Слънцето се събуди "от дълбок сън" някъде около 2013 г.

Остава неясно обаче какви щети ще бъдат причинени на световните комуникационни средства от това последно изригване.

Луси Грийн от космическата научна лаборатория "Мълърд" в Съри е проследила изригванията чрез японския орбитален телескоп "Хиноде". "Слънцето поражда впечатляващи фойерверки," коментира британската специалистка по слънцето. "Това беше много рядко събитие - не едно, а две почти едновременни изригвания от различни места на Слънцето бяха насочени към Земята.

От НАСА не бяха открити за коментар.

Oще: експлозия  земя  космос  слънце 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани