БСП спасили банките от „банкова ваканция” | webcafe.bg
newscafe

БСП спасили банките

Webcafe.bg
06.07.2014, 13:58 (обновена 06.07.2014, 14:20)
бнб

Румен Гечев посочи, че държавата ще национализира КТБ

В края на миналата седмица представители на ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали ограничена банкова ваканция и идеята е била почти наложена заради паниката на вложители в ПИБ. Срещу тази идея са се обявили от БСП и представители на банките. Това стана ясно от думите на икономиста и депутат от „Коалиция за България" Румен Гечев, пред БНР.

Миналата събота (28 юни) са проведени поредица от срещи за обсъждане на банковата ситуация, на повечето от които Гечев е присъствал. „На тези срещи бяха обсъдени различни варианти за решение на този проблем, който можеше да има и по-тежки последици, тъй като най-страшното в случая е паниката, липсата на информация, липсата на решителни стъпки от страна на оторизираните институции", обясни Гечев.

Според него при вариантът за банкова ваканция вредите биха били по-големи от ползите. „Очертаваше се като възможен сценарий като се изтъкваше, че това би могла да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху друго банки. Но разчетите ни в БСП показваха, че рискът е прекалено голям", каза Гечев.

По думите му анализите на партията са показали, че проблемът в банковата система не е бил толкова голям, колкото някои са си го представяли. Той посочи, че ГЕРБ са поискали частична банкова ваканция, но в неделя при среща в БНБ социалистите са разколебали ДПС, ГЕРБ и БНБ за този ход. Асоциацията на търговските банки е реагирала остро на предложението на ГЕРБ и е подкрепила позицията на БСП. Това беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на решението, което се оказа удачно, каза още Гечев.

Той нарече ситуацията странна - "при здрава банкова система, с показатели, които са по-добри от средноевропейските, ние допуснахме в една и след това във втора банка, което се дължи според мен, че ние обществото като цяло и държавните институции сме позволили политизация на част от банковата система".

"Първата много важна поука е, че банките са за осъществяване на банкова дейност, за улесняване на икономическото развитие и неговото стимулиране, а не за създаването или поддържането на партия или група от партии и това е най-важната поука", каза още Румен Гечев.

Според него държавата има достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21 юли.
Той посочи, че държавата ще участва в увеличението на капитала, което на практика ще одържави тази банка.

Oще: банка  банки  банкова криза  банкова система  бнб  бсп  герб  дпс  ктб  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани