Симеон Дянков преподава в Харвард | webcafe.bg
newscafe

Симеон Дянков преподава в Харвард

Webcafe.bg
27.07.2013, 12:50 (обновена 27.07.2013, 12:59)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Бившият финансов министър Симеон Дянков ще преподава в Харвард и подготвя книга

Бившият финансов министър Симеон Дянков ще чете лекции в едно от най-авторитетните в света висши училища за лидери - Harvard Kennedy School, съобщи dnevnik.bg.

Училището уточнява на сайта си, че той ще чете лекции по политика (public policy) и ще има статут на т.нар. adjunct lecturer , т.е. преподавател, който гостува за определен курс. Дянков ще помага за дипломните работи на някои студенти и ще участва в няколко различни курса.

Представянето му е под формата на интервю, в което той споделя, че се вписва в традицията на HKS да привлича бивши лидери, които споделят опита си със студентите.

Преди да се съгласи да стане министър на финансите в кабинета на ГЕРБ, Дянков е работил в Световната банка.

Дянков описва, че до неговия кабинет ще бъде този на Лукас Пападимос, бившият премиер на Гърция, успешно извел страната от най-тежкия момент на кризата, както и че се познава с няколко от изследователите и преподавателите в училището - предимно специалисти по развиващи се икономики.

Бившият вицепремиер казва, че изследователския му опит е в сферата на регулацията на продуктовите и трудовите пазари, публичните и корпоративните финанси - от корпоративното преструктуриране в Източна Европа до корпоративните финанси в Източна Азия и обществените финанси и данъчни политики.

Най-новата ми сфера на работа е корупцията, в която работя заедно с профорите Рема Хана и Сандра Секейра от HKS, казва още Дянков. По думите му в момента се е съсредоточил върху писането на книга Inside the Euro Crisis, описваща различните опити за разрешаване на кризата в Европа.

Дянков ще чете лекции в курса "Политики на развитие". "Ще бъде забавно, мога да използвам опита си и от работата ми в Световната банка и от мандата ми в българското правителствво, както и от изследванията, които съм правил през последните 15 години."

Той обяснява, че значително е обновил тематиката, за да включи и изследвания върху робята на политическите лидери за реформите и промяната, значението на медиите в лобирането за промяна, както и любимата му тема за регулаторната реформа.

Запитан как работата в училището може да помогне да се решат някои от най-големите проблеми в политиката в света, бившият финансов министър отговаря, че най-важното е човек да има познания как се управлява и да бъдеш ефективен в една публична администрация.

"Но има и тактическа страна - как да представяш идеите си за реформи, с кого да си партнираш вътре и извън правителството, как да се бориш с частните интереси, какво да очакваш от международните финансови институции, как ефективно да работиш с медиите."

Според него много помага и анализирането на успели и на провалили се реформи, за да се помогне на реформаторите да избягват падането в едни и същи капани. "Мислех си, че съм доста опитен след почти 15 години консултиране на реформи докато бях в Световната банка, но няколко пъти падах в капани, докато опитвах да реформирам здравеопазването в България, например."

Oще: книга  министър  симеон дянков  харвард 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 28.07.201320:49

Защо Дянков, а не Румен Овчаров?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 27.07.201320:53

Ха дано им каже как точно си отиде от мястото си на финансов министър.
И в какво финансово състояние остави страната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2013, 13:10

1 bokluk | 27.07.201315:35

Смее се Страхотна новина на кафеджиите от сайта. А, че някакви си 60 000 баламурници са си направили излет до някакъв баир и, че са призовавали за диалог и разбирателство - нито ред, нито дума. Виж ако бяха решили да послезат до жълтите плочки и да ги пожълтеят още повече с кресливите посерковци - тогава новината си струва.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани