Престъпни организации са купували гласове за политици и коалиции | webcafe.bg
newscafe

30 процента от вота на местните избори е бил купен


05.02.2010, 10:54 (обновена 06.02.2010, 09:20)
вот, избори

Всеки трети глас на последните местните избори у нас е бил купен...

Всеки трети мандат или около 30 на сто от позициите при последните местните избори в България са купени, показва проучване на на Института за ризвитие на публичната среда. Докладът на института "Купените местни избори или смъртта на местната демокрация" разглежда изборите в 5 общини - Несебър, Созопол, Казанлък, Петрич и Сандански. Според изследването, насилието неизменно съпътства изборния процес в наблюдаваните градове.

В общинските съвети на петте изследвани общини са влезли съветници, чиито мандати са осигурени посредством купени гласове, контролиран вот и използване на принуда, коментира представителят на института Антоанета Цонева.

С контрол над прокметски коалиции за управление се е реализирало тайно споразумение между различни икономически интереси, чиято цел е "корупционно управление на собствеността и печеленето на обществените поръчки от тези, които стоят зад коалициите", констатира изследването. След като влязат в местната власт, бизнес играчите задкулисно се договарят за управлението и го парцелират.

Наблюдението над изборите през 2007-2008 година ясно демонстрира, че са използвани престъпни организации за купуване на гласове, като "мобилизирането" на избирателите е било извършено чрез криминалния контингент.

Според доклада няма да са достатъчни единствено промени в изборното законодателство - и неутрализирането на 300-те криминални босове, тероризиращи местните общности. Това нямало да реши проблема с корупцията на местно ниво и опорочаването на местните избори, тъй като на тяхно място "ще се появят други хора, които дори може и да са повече на брой".

Купената местна власт не може да бъде адекватна на очакванията на гражданите и не е в състояние да изгради органи за самоуправление, които да представляват и идентифицират ясно нуждите на гражданите, обобщава докладът.

Oще: купени гласове  местни избори  престъпност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 22:44

1 waniia | 05.02.201023:07

Защо ли никак не съм изненадана...Това беше публична тайна и продължава да е тайна...Всички, които сега "пеят" са съучастници в подмяната на вотовете по общини. Защо ли чак сега си признават????????? И в това има някаква далавера, най-вероятно се гласят пак да участват във властта по места. Всъщност, те не са излизали от нея. Смея да твърдя, че в районите с турско население пак ще са те на власт, защото дългоочакваното териториално преразпределяне, т.е. преминаването на някои села в други общини, не е направено...Така, че в Кърджали пак ДПС ще е на власт, понеже числеността на българите в града е по-малка от тази на турците от града и селата в общината, взети заедно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани