Жител на Бисер пред Дневник: "Никой не ни предупреди" | webcafe.bg
newscafe

Жител на Бисер пред Дневник: "Никой не ни предупреди"

Webcafe.bg
06.02.2012, 15:08 (обновена 06.02.2012, 18:27)
зима, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Шест са жертвите на наводнението в харманлийското село Бисер, което тази сутрин беше залято от 3-метрова вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново", предаде БНР. Десет души все още се издирват

Повече от трима души са загинали при наводнението в харманлийското село Бисер, което тази сутрин беше залято от 3-метрова вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". Първоначално БНР съобщи за шест жертви, после за четири. По данни на МВР жертвите на наводненията в област Хасково са общо пет. Трима от жителите на селото са починали в резултат на наводнението. Другите двама загинали са жители на село Иваново, Харманлийско. Първоначалната информация за тях е, че са тръгнали към Харманли, след което спасителите започват да ги издирват.

Обстановката в региона продължава да е тежка. Десет души от с. Бисер все още се издирват. Спасените до този момент са 60 души.

Хеликоптери и водолази бяха включени в спасителните акции в селото. В операцията се включиха и екипи на горските служби с високопроходима техника. Мобилизирани са също областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Военни от Крумово и Стара Загора също помагат в акциите.

Всички пострадали от наводнението ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер - 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли, съобщава още БНР.

Жител на селото, пожелал анонимност, заяви за "Дневник", че всички жители са били будни цяла нощ и са чакали информация, защото реката е била преляла както никога досега: "Беше не само излязла от коритото, но и достигнала нивите. Всички бяхме притеснени и чакахме информация. Сутринта всички бяхме на крак и чакахме информация".

По думите на очевидеца от Бисер 80% от информацията е била невярна или са били само слухове. Жителите не са били предупредени за опасността. "Водата дойде изведнъж и рязко се покачи, не може това да е просто от реката, язовирът е прелял. Но никой не ни го съобщи".

Кметът на селото се е опитала да разбере нещо и към 7.30 ч. е звъннала на "Гражданска защита", а оттам само й отговорили да следят реката, да я наблюдават, продължава жителят на Бисер.

"И само по-малко от час по-късно дойде водата, започнахме да се давим, без да сме подготвени.

Водата беше поне 2 метра по улиците, беше ледена. Нямаше време да се бяга, нямаше как да се предпазиш. А как бягат старите хора, повечето от които живеят сами? Дано жертвите не са повече.

Сега, когато разбираме, че се е скъсала стената на "Иваново", питам никой ли не следи това. Не може тези, които наблюдават язовира, да не са забелязали опасността. Но защо никой не ни каза".

В страната преливат четири значими язовира

Това са яз. Боровица и яз. Ивайловград, Кърджалийско, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново. Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска.

Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение, уточнява МВР.

Железопътният път  в между гарите Свиленград–Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани  с автобуси.

В област Хасково е отворен пътят Димитровград-Симеоновград, след разбиване на ледохода и спадане нивото на водата. Създадена е организация от ОДМВР за непрекъснато наблюдение на водоемите в областта.

Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на ГКПП - Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

На много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. За това предупреди Министерството на околната среда и водите, което се позовава на прогноза на НИМХ към БАН.

През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи, предупреждава още екоминистерството.

Oще: бисер  жертви  наводнение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 06.02.201216:48

Снегът в столицата докара нещата до там,че общината си присвои правото да наказва гражданите,които не са почистили снега пред домовете си.А Борисов и Цветанов се инсталираха около наводнението веднага,щом разбраха,че всички телевизии ще го излъчват.Стана като метрото-друг го започна,но Бойко се набута да го открива спирка по спирка!А това,че нито селищата,
нито гражданите са подготвени за природните бедствия,властта нехае.
Бойко,както и в София,просто ще наказва.Защото да управлява не знае как Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.02.201215:36

виновни няма... колко удобно всъщност.
   

оценка

+0 -0