Според икономическия министър Трайчо Трайков новият собственик на БТ ще го препродаде | webcafe.bg
newscafe

Трайков прогнозира препродажба на "Булгартабак"

Webcafe.bg
27.09.2011, 11:02 (обновена 27.09.2011, 16:12)
Трайчо Трайков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма определи сделката за "Булгартабак" като прилична

Компанията, която приватизира "Булгартабак" - "БТ Инвест", вероятно ще го препродаде, прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му това може да се случи всеки момент, защото има ограничения за препродажбата на акции на "Булгартабак", но няма такива върху акциите на компанията, която притежава "Булгартабак".

В началото на септември Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри сделката за продажба на "Булгартабак" на регистрираната в Австрия фирма "БГ Инвест". Цената на сделката е 100.1 млн. евро (195.77 млн. лева).

"Тази сделка трябваше да бъде направена, аз съм доволен, че стана. Взехме пари, изтеглихме ликвидност от компанията, всичко, което аз можех да направя, съм го направил", каза още министърът. Трайков окачестви сделката като "прилична".

На въпрос защо държавата е продала компания, за която е знаела, че ще бъде препродадена, и не означава ли това, че продажбата е била осъществена на ниска цена, икономическият министър коментира, че логиката на купувача може би е, че ще оптимизира предприятието и след това ще го препродаде с надценка. По думите на Трайков финансовите инвеститори за разлика от стратегическите купуват компании с цел да влязат в партньорство с компания от бранша.

Министърът заяви, че не знае кой стои зад купувачите на "Булгартабак", нито коментира публикации, че зад тях стоят инвеститори, свързани с шефа на Корпоративна банка Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това, което можех аз да направя, е да създам предпоставки за добра сделка, като вкарах в сделката консултант с добра репутация, заяви Трайков. "За мен е важно държавата да се занимава с регулации, а не с неприсъща дейност. Това означава ограничаване на тютюнопушенето, а не с производството на цигари."

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на регистрираното в Австрия дружество „БТ Инвест" да купи тютюневия холдинг и дъщерните му предприятия, защото според комисията сделката не пречи на ефективната конкуренция, съобщиха от антимонополния орган.

Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

„БТ Инвест ГмбХ" е дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност придобиване, притежаване, управление и използване на дялови участия в дружества в България. Зад него стои руската държавна Външнотърговска банка.

Комисията е решила, че с купуването на „Булгартабак Холдинг", дружеството цели дългосрочни инвестиции в компания, лидер на българския пазар, с бързо растящи експортни позиции, притежаваща високотехнологични производствени мощности и стратегическо географско положение в Югоизточна Европа.

Oще: бт инвест  булгартабак  приватизация  собственик  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 27.09.201116:03

мдаааа... според мен точно сега е момента за препродажба ... Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани