Захариева със сигнал до прокуратурата заради "Корал" | webcafe.bg
newscafe

Захариева със сигнал до прокуратурата заради "Корал"

Webcafe.bg
04.09.2014, 12:15 (обновена 04.09.2014, 12:30)
екатерина захариева

Екатерина Захариева е серизрала главния прокурор за незаконни строежи край един от последните незастроени плажове по Южното Черноморие

Служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради издадени разрешения за строеж в имоти в съседство на плаж "Корал", съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Повод за сигнала са разрешения за строеж за 11 имота в землището на община Царево и извършените презаверки, които са издадени от главния архитект на общината. Девет от имотите са в местността "Смайлов чаир", землището на с. Лозенец, като някои от тях граничат с плаж "Корал".

При проверка на Дирекцията за национален строителен контрол през август тази година е установено, че са издадени 18 разрешения за строеж, като в сила са девет, а останалите са отменени от съда или са загубили правната си сила.

Общо 20 са издадените разрешения за строеж в два от имотите, които се намират в местността "Рибарницата", землището на село Лозенец, като от тях в сила към момента са седем разрешения. Останалите са без правно действие.

Дирекцията е установила, че издадените разрешения за строеж и направените презаверки са извършени при съществени противоречия със закона. Нарушена е действащата нормативна уредба по устройство на територията и строителството, както и на изискванията за застрояване. Разрешенията за строеж са издадени без процедура по оценка за съвместимостта, в нарушение на Закона за биологичното разнообразие. За всички разрешени строежи не е осигурено присъединяване към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Плажът "Корал" предизвиква протеси още от 2002 година заради застрояването. През 2013 година казусът стигна до Брюксел, като в края на годината Европейската комисия започна разследване срещу България заради разрешенията за строителство. Разследването започна, след като на три пъти българската прокуратура установи, че няма никакви нарушения. Плажът е един от последните незастроени по Южното Черноморие.

Oще: брюксел  европейска комисия  ек  екатерина захариева  корал  незаконно строителство  плаж корал  строителство  черноморие  южно черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.