Чака ни поскъпване на лекарствата | webcafe.bg
newscafe

Чака ни поскъпване на лекарствата

Webcafe.bg
14.05.2011, 13:03 (обновена 14.05.2011, 13:10)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Покачване на цените на повечето лекарства очаква всички държави-членки на ЕС

Покачване на цените на повечето лекарства очаква всички държави-членки на ЕС.

Това ще случи, след като беше приета директивата за фалшифицираните лекарства. С нея ще се въведе изискването голяма част от легално произведените медикаменти да имат на опаковките си защитен стикер, който ще доказва, че лекарството не е фалшиво.

Лепенката ще бъде двуизмерна, като в нея ще се съдържа произволно даден сериен номер, номер от единния регистър на лекарствата на всяка страна членка, както и срокът на годност на лекарството. Въпросният случаен номер ще се съхранява в бази данни на европейско и на национално ниво.

За създаването на базите данни ще има нужда от инвестиции от страна на търговците на едро. Поставянето на стикера също ще струва пари. Поради това ще има оскъпяване на лекарствата, заяви изпълнителният директор на Европейската асоциация на фармацевтичните търговци на едро Моника Дерекю-Поа.

За момента обаче не може да се прогнозира с колко всъщност ще скочат цените на медикаментите. С въвеждането на стикерите търговците на едро ще ги сканират, след като ги закупят от производителя, за да проверят произхода на медикамента. Същата функция ще имат и фармацевтите в аптеките, които ще сканират продукта, преди да го продадат на клиентите си.

Дерекю-Поа поясни, че преди да се въведе практиката със стикерите, ще се прецени кои от лекарствата ще бъдат с подобна защита. Първо ще се оцени рискът кои от тях са привлекателни за фалшификаторите на медикаменти.

Те обикновено се насочват към медикаменти за масова употреба. Поради това лекарствата за редки болести няма да се обозначават с такива лепенки и при тях няма да има оскъпяване. Дерекю-Поа коментира също така, че производителите на фалшификати са се насочили към животоспасяващите лекарства.

 

Oще: ес  лекарства  поскъпване  стикери  фалшификати  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2011, 07:20

3 bastardos united | 15.05.201107:46

по - скоро ни чака ново правителство, тези уроди трябва да си стягат багажа и да хващат гората Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

2 Margarita Krasteva | 14.05.201118:08

Ще минем и без тях. Само в краен случай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

1 antiwebcafe | 14.05.201113:26

тъпанарска дописка и сега и ма стикери и холограми..
   

оценка

+0 -0