Глобите по пътя скачат от септември | webcafe.bg
newscafe

Глобите по пътя скачат от септември

Webcafe.bg
13.07.2010, 16:06 (обновена 13.07.2010, 16:50)
катастрофа

Снимка: © БГНЕС

Още една катастрофа със загинали отчете МВР на 11 юли - този път край търговищкото село Алваново

Подготвят се завишени глоби за нарушителите по пътищата с промяна в закона, заяви днес на брифинг министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. (Виж новите глоби в карето вдясно.)

Изказването му беше след заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, чийто председател е той.

На заседанието са разгледани предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата, проект за Стратегията за подобряване на безопасността на движението за периода 2011 - 2020 г. и информация за пътнотранспортната обстановка през първите 6 месеца на 2010 г.

Ще се санкционират по-солено онези нарушители, които водят до най-много ПТП-та, свързани със скоростта, алкохола и правоспособността, съобщи Цветанов. Според вътрешният министър това са трите нарушения, които годишно водят до най-много убити по пътищата на България.

Системните нарушители, заснети от камерите на КАТ, да плащат за изграждане на нови пътища, както и за нови снимащи устройства, е едно от предложенията, направени от Консултативната комисия, която обсъжда предложенията за промени в Закона за движение по пътищата.

Създава се и междуведомствена група, чиито участници са предложили глобите да се събират в специален фонд, чрез който ще се инвестира в инфраструктура и обучение. При разговори с НСОРБ са обмислили вариант част от средствата на фонда да се инвестират в общински проекти и разходи на местната власт, свързани с безопасността на движението, каза Цветанов.

От МЗ е дошло предложение в Закона за движение по пътищата да се допише текст, който да санкционира не само употребилите алкохол водачи, но и чрез тестове да се идентифицират тези от тях, които са използвали упойващи вещества по време на шофиране. Ако нарушителят на пътното движение не е съгласен с констатациите на органите на МВР, тоест с пробата на дрегерите, той ще може да даде кръвна проба, но за своя сметка.

Всички, които имат предложения за промяна в закона, могат да ги изпратят на МВР до края на август, обявиха от ведомството. На 15 септември всички постъпили ще бъдат обсъдени на обществена дискусия, посочи Цветанов.

Законодателните промени ще бъдат финализирани до края на месец септември тази година.

Целта им е да се засили превантивната роля на КАТ за сметка на техническите средства.

Oще: глоби  шофьори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани