ЕС обяви следенето в интернет извън закона | webcafe.bg
newscafe

ЕС обяви следенето в интернет извън закона

Webcafe.bg
09.04.2014, 14:56 (обновена 09.04.2014, 17:28)
програма

Снимка: © sxc.hu

Австрийски и ирландски граждани оспориха директивата пред Съда на ЕС в Люксембург

Личната кореспонденция на потребителите на мобилни и интернет услуги вече няма да бъде обект на разследване и съхранение. Това реши Съдът на Европейския съюз в Люксембург, тъй като магистратите обявиха за незаконна директивата, която задължаваше интернет доставчиците и мобилните оператори да пазят лична информация за своите потребители от 6 месеца до 2 години.

Директивата позволяваше на специалните служби да получат информация за трафика на данни на лица с цел разследване и разкриване на тежки престъпления. У нас това можеше да се случи със специално съдебно разрешение при поискване от МВР, ДАНС, Националната разузнавателна служба, военна полиция или военното разузнаване.

Във всички страни от Европейския съюз можеше да бъде проследено с кого комуникират потребителите, с каква продължителност и честота, както и тяхното местонахождение в дадения момент. Директивата, която беше приета през 2010 г., задължаваше доставчиците в Европейския съюз да извършват такава архивна дейност, въпреки широкия обществен отпор.

Хората виждаха възможност за нарушаване на правата им, а бизнесът пресмяташе своите допълнителни разходи за съхранение и поддръжка на данните на своите потребители.

Отпадането на директивата, аргументира се съдът, е заради факта, че в нея не са уточнениусловията, които определят продължителността на запазване на информацията - от 6 до 24 месеца, и критериите за унищожаването ѝ. На общоевропейско ниво не са регламентирани конкретните параметри за класифициране на едно престъпление като тежко, за да се стигне до употреба на такава конфиденциална информация от разследващите органи.

Така се създава възможност за нарушаване на неприкосновеността на личните данни на потребителя като се разкрива косвена информация за неговата „физическа, психическа, умствена, семейна, икономическа, културна или обществена идентичност".

От решението на съда в Люксембург следва, че службите няма да събират архиви за трафичните данни за дълъг период от време, но все пак ще могат да следят кореспонденцията ни в интернет и чрез мобилните ни телефони в реално време.

Oще: директива  европейски съд  европейски съюз  интернет  следене  страсбург  трафични данни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

1 Vincent MoFo | 09.04.201416:03

Mда и точно пък големите разузнавателни служби ще вземят да си скубят косите за това. Може да се подслушва с всички нови технологии и безопасно !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани