Председателят на СГС Владимира Янева си е направила отвод по делото за "Софийски имоти" | webcafe.bg
newscafe

Янева се оттегля от делото "Софийски имоти"

Webcafe.bg
09.08.2011, 09:52 (обновена 09.08.2011, 12:03)
Владимира Янева

Шефът на СГС Владимира Янева си е направила отвод по делото за "Софийски имоти"

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева си е направила отвод от делото "Софийски имоти", съобщава на сайта си Софийският градски съд. По делото срещу нея има проверка за конфликт на интереси. 

Така на практика Янева предотврати изслушването си, което я очакваше след завръщането й на работа. В края на юли Висшият съдебен съвет препрати казуса на все още неработещата централна комисия за конфликта на интереси. Изслушването на Янева се забави около месец, тъй като тя влезе в болница, а доскоро - в болнични.

Съдийката е съобщила решението си на страните по делото на закрито заседание на 21 юли - първият работен ден на съдия Янева след изтичането на отпуската й по болест.

След отвода на Янева движението на делото ще се докладва на зам.-председателя на СГС и шеф на административното отделение Николай Димов до разпределянето му на нов съдия-докладчик. Това означава тепърва да текат нови срокове за насрочване и разглеждане.

Два дни преди да обяви, че се оттегля от делото и докато е все още в болнични, тя присъства на тържеството по случай кръщенето на дъщерята на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Сагата "Софийски имоти" се точи от години - и май ще отече по давност

Като редови съдия Янева бави твърде много едно от делата срещу хора от бившето ръководство на "Софийски имоти", които през 2002 г. са взели решение да продадат два имота на баща й. По онова време Янева е действала като пълномощник на баща си.

Яне Янев, който е ръководител на катедрата по урология в Mедицинска академия, купува през 2002 г. "Магазин - Помещение за химическо чистене" от 74 кв. м. в столичния квартал "Зона Б5" от общинското дружество за 52 726 лв. Три години по-късно Янев ипотекира магазина за 50 000 евро, разкри проверка на Mediapool преди време.

Същата година Янев купува още един хубав имот от "Софийски имоти": този път това е бившият билетен център на ул."Искър", зад Министерски съвет. Цената не е записана в имотния регистър.

През 2010 г. 17-и състав на Софийския градски съд с председател съдия Янева получава делото срещу бившите изпълнителен директор и председател на борда на "Софийски имоти" Тошко Добрев и Симеон Симеонов. Освен тях, пред съда са изправени още 11 обвиняеми.

Добрев и Симеонов са заемали ръководните длъжности и към момента, в който бащата на съдийката купува двата имота, което означава, че сделките са минали през тях. Добрев, Симеонов и другите 11 души са обвинени за нанасяне на щети в размер на близо 2 милиона лева заради продажбата на няколко имота.

Прокуратурата внася обвинителния акт през юли 2010 г., а това е първото делото за разкриването на виновните за т. нар. "скрита приватизация на София".

Съдия Янева се произнася по обвинителния акт пет месеца след внасянето му в съда (в средата на декември 2010 г.), а решението й е за прекратяване на делото поради допуснати съществени процесуални пропуски. Тя изпраща решението си на прокурора почти 3 месеца след заседанието, на което то е взето.

Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд, който отменя решението й и го връща отново при нея. Решението на САС е от 12 април 2011 година. Делото вече е забавено с една година и все не е насрочено за ново гледане. Според НПК делата се насрочва в срок от 2 месеца след постъпването им, а и в двата случая тези срокове не са спазени. Допуска се увеличаването на срока до 3 месеца при много сложни дела...

Владимира Янева е вече председател на Софийския градски съд. Абсолютната давност по делото изтича през 2017 г., но скоростта, с която то върви, показва, че нещата отиват в тази посока, прогнозира Mediapool.

Настъпилите обстоятелства не са вписани в декларацията за конфликт на интереси на Владимира Янева. Според Наказателно-процесуалния кодекс съдия, съдебен заседател или прокурор трябва да бъдат отведени от съдебното заседание, ако при определени "обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Очаква се до края на годината над 30 нови дела по казуса "Софийски имоти" да бъдат внесени в съда.

До този момент три различни състава на СГС постановиха отвод на прокурора по делото Пламен Панайотов, считайки го за предубеден. Решенията бяха взети заради твърденията на експерта Владимир Владинов, който се оплака от натиск, оказван върху него от Панайотов.

И в трите случая съдът пренебрегна напълно твърденията на прокурора, че Владинов е отправил тези обвинения, за да прикрие факта, че е изгубил важни документи по делото. Заради загубените документи се води прокурорска проверка

Oще: болест  владимира янева  дело  имоти  отвод  отпуск  сгс  софийски имоти  съд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.