Софийската градска прокуратура внесе днес три обвинителна акта - срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов, срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина и срещу групата на Таки | webcafe.bg
newscafe

Обвиненията срещу Мургина, Цветанов и Таки - вече в съда

Webacafe.bg
03.05.2010, 19:13 (обновена 03.05.2010, 19:30)
Разлив

Снимка: © БГНЕС

Изчистването на петролния разлив в Мексиканския залив ще отнеме минимум 3 месеца и ще струва 20 млрд. долара. Непоправимо са пострадали обаче екосистемите в района...

*Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Валери Цветанов, бивш земеделски министър в кабинета на тройната коалиция от квотата на ДПС. Обвинението срещу Цветанов е за извършено - в качеството му на бивш земеделски министър, продължаващо престъпление по служба, включващо в състава си две деяния.
Първото се състои в това, че в нарушение на закона, преди да влезе в сила забраната за замяната на земи, Валери Цветанов е подписал заповеди, с които е разрешил извършване на сделки по замяна на земи след наложения мораториум. От това е последвало разпиляване на повереното му имущество.
Освен това чрез оправомощени от него лица Цветанов съзнателно е пренебрегнал задължението си да провежда единната държавна политика в областта на земеделието, да управлява и контролира дейността на Министерството на земеделието и храните, да осъществява ръководство и контрол на нейните структури и териториални звена, както и да управлява имуществото на министерството. Това е предметът на второто му деяние. В  резултат на извършеното са бюджетът е бил ощетен с 200 275, 22 лeва.

*Софийската градска прокуратура днес повторно внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Мария Мургина, бивш изпълнителен директор на НАП. На Мургина са повдигнати четири обвинения - две за престъпни деяния по служба, едно за принуда и едно за подаване на декларация с невярно съдържание.

Прокуратурата е внесла днес и трето обвинение - срещу групата на Христофорос Аманатидис-Таки. Става дума за организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София, вършила грабежи, побои и изнудвания. Внесен е обвинителен акт срещу Цветан Миленов, Асен Китанов, Любомир Костадинов, Васил Бекиров, Илия Илиев, Васил Христов и Владимир Иванов. Организатор на групата бил Таки, а за неин ръководители се сочи Христо Вертерян-Ицо Исуса. Те обаче се издирват и към момента не са заловени. Прокуратурата няма следа и към Алексадър Пацов, Даниел Душков и Лъчезар Димитров. За всички има издадени европейски заповеди за арест.

*През 2009 г. по време на работа са загинали 99 журналисти от целия свят, като 37 или повече от 1/3 от тях са намерили смъртта си във Филипините, показват данните на Световната асоциация на вестниците. Те бяха оповестени по случай деня на Свободата на словото 3 май. На второ място в черната статистика застават Сомалия и Мексико с по 9 случая на убийство на репортери. Веднага след тях се нарежда Пакистан с 8, а в Ирак и Афганистан са загинали по 6 души. Русия също продължава да бъде изключително рисково място за медиите. През 2009 г. там са убити 6 журналисти, най-много в Европа, а един е арестуван и осъден. В затворите по света през 2009 г. лежат общо 136 журналисти. Най-много осъдени има в Китай - 24 , Иран - 23 и Куба - 22.

*Генералният директор на британската петролна компания „Бритиш Петролиъм" Тони Хейуърд заяви, че ликвидирането на последствията от петролния разлив в Мексиканския залив може да отнеме до 2-3 месеца, предаде Ройтерс и ще струва около 20 млрд. долара. Според него това е „най-лошият" възможен сценарий за преодоляване на екологичната криза. Петролната платформа „Дийпуотър хорайзън", собственост на БП, потъна в Мексиканския залив след 36-часов пожар. До момента петното достигна крайбрежието на щата Луизиана и приближава територията на Флорида и Алабама, където беше въведено извънредно положение. „Бритиш петролиъм" обеща да покрие всички разходи за ликвидирането на разлива.

*Премиерът Бойко Борисов назначи Светлана Боянова за заместник-министър на земеделието и храните. Досега Боянова беше изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България. Мястото бе овакантено, след като досегашният зам.-министър Преслав Борисов бе освободен по подозрения за лобистки действия и конфликт на интереси. Министър Мирослав Найденов обаче заяви, че Преслав Борисов, защото не могъл да издържи на "високото темпо на работа" и натоварването.

Като заместник-министър Боянова ще контролира дирекцията "Развитие на селските райони". Тя е завършила право в Бургаския свободен университет през 1999 г. Има специализации по обща селскостопанска политика, биологично земеделие, правна закрила на сортовете растения в ЕС и др. Кариерата си започва като главен експерт в дирекция "Интеграционна политика" в Министерството на земеделието и храните през януари 2000 г. От средата на 2003 г. е юридически съветник в БИБА, а от февруари 2008 г. досега оглавява Асоциацията на земеделските производители в България.

*От 4 май част от централни софийски улици ще бъдат забранени за движение, паркиране и престой заради военния парад по случай 6 май, съобщиха от общината. Причината за промените в движението два дни преди празника са тренировките за него.  Затворените улици са:  ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и бул. "В. Левски"; ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски"; ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски"; ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров"; бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и пл. "Независимост";  ул. "Аксаков" между ул. "Г.С. Раковски" и ул."Дякон Игнатий";  ул. "Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";  ул. "Цар Шишман" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";  ул. "Кн. Александър I" между ул. "Гурко" и пл. "Кн. Александър I";  ул. "6-ти септември" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; ул. "Московска" между бул. "В. Левски" и ул. "Кн. Александър I".

*Създателят на „Плейбой" Хю Хефнър спал с над 2000 жени през целия си живот и има видеоматериали с някои от тях. Собственикът на имението "Playboy Mansion" в момента се среща с изкусителната Кристал Харис. Напоследък за двамата се говореше, че готвят сватба. Според Кристал Хю винаги е бил честен за миналото си и няма какво да крие, следователно няма пречки двамата да се обвържат. "Питала съм го всякакви неща за миналото му и винаги е бил честен с мен. Понякога дори забравя с коя е правил секс-записи на касетки. Изумителното е, че е имал видеофилми от времето, когато са снимали на осеммилиметрови ленти, но за съжаление преди години ги изхвърлил в океана, защото не искал да попречи на кариерите на тези жени. Притеснявал се, че касетките можели да бъдат откраднати от библиотеката му по време на някое от партитата". Това е коментарът на чаровната Кристал пред "News of the World". 

Oще: бритиш петролиъм  валери цветанов  мария мургина  парад  разлив  улици  хю хефнър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани