Дянков за опрощаването на гръцкия дълг - ще плати, който е печелил | webcafe.bg
newscafe

Дянков за опрощаването на гръцкия дълг - ще плати, който е печелил

Webcafe.bg
23.10.2011, 09:54 (обновена 23.10.2011, 10:03)
симеон дянков

"Частичното опрощаване на гръцкия дълг ще успокои икономиката в Европа и ще изкара Гърция на плюс може би след година-две"

Частичното опрощаване на гръцкия дълг ще успокои икономиката в Европа и ще изкара Гърция на плюс може би след година-две, това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков прогнозира пред БНТ.

Той коментира предложението на министрите на финансите на страните от еврозоната банките - кредиторки на Гърция да отпишат като загуби поне 50% от дълга на страната, като окончателното решение се очаква в сряда. Според Дянков ако не се вземе решението до тогава, "вече няма да си говорим за 60% опрощаване на гръцкия дълг, а за 80% и може би целия дълг".

Дянков каза, че щом банките са печелели от високите лихви, е правилно да понесат сега тежестта и на загубите. Българският министър определи решението като справедливо, но  закъсняло, защото дълговата криза вече забавя икономическия растеж в еврозоната: " За мен това е справедлив удар, защото тук въпросът е кой е печелил от лихвите на тези заеми? Отговорът е: банките, които са ги давали. Следователно, щом те печелят, те трябва и да поемат големите загуби. "

Той отбеляза, че позицията на България е била решението да се вземе колкото е възможно по-бързо, защото евентуално забавяне застрашава "не само еврозоната, а то забавя вече икономическия растеж в ЕС - Италия, Германия и Испания и вече идва и към България."

Покриването на заемите на Гърция няма да застраши банковия сектор у нас, каза Дянков, но отбеляза, че в някои държави, особено във Франция, "това е и политически въпрос и проблем, защото там ще се понесат голяма част от загубите."

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да изискат от банките кредиторки на Гърция да приемат много по-големи загуби от предвидените, заяви вчера председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.

"Постигнахме съгласие, че трябва да има значително увеличаване на приноса на банките за спасяване на Гърция под формата на обезценяване на вземанията им", каза Юнкер. В замяна се предвижда рекапитализиране на европейските банки с близо 100 милиарда евро.

Oще: банки  гърция  дълг  отписване  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани