Май, май ще купуваме изтребители за $400 млн. | webcafe.bg
newscafe

Май, май ще купуваме изтребители за $400 млн.

Webcafe.bg, по OFFnews.bg
15.10.2012, 15:22 (обновена 15.10.2012, 15:39)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Парламентът ще гласува евентуалната сделка за покупка на изтребители на старо

България се готви да закупи без конкурс 8 стари изтребителя, съобщи сайтът OFFnews.bg, като се позова на специализирането издание в областта на авиацията списание АЕРО. Цената им е около $400 милиона.

Според изданието до месец за обсъждане в Министерски съвет и в Народното събрание ще бъде внесен проект, в който моделът е предварително избран, а финансовите параметри - фиксирани.

Фаворитът са 8 самолета F-16 MLU, от които Португалия бърза да се отърве, но и Румъния проявява интерес към тях, пише авторът Владимир Йончев.

Очаква се формулировката, с която ще бъде заобиколено конкурсното начало, да е "договор между правителствата на двете страни" - т.е. България и Португалия. В случай че румънците ни изпреварят същата процедура можело да се приложи и за САЩ, Италия и Германия, които също имат стари самолети за продан, но не на толкова изгодни цени.

От сп. АЕРО са изпратили запитване до Министерството на отбраната. Отговорът е бил следният: "Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка" е "инвестиционен разход" и като такъв на "...народните представители трябва да бъде представен максимално конкретен разчет за стойността, както и за начина на изплащане". "Проектът, който ще се представи чрез Министерски съвет на Народното събрание следва да включва конкретно предложение."

Сайтът пише, че практиката при подобни оръжейни сделки е да има посредник, който получава 8% от цената. Толкова получи посредникът и при закупуването на новите френски вертолети за армията ни - "Кугър" и "Пантер". Посредник при сделката за френските хеликоптери беше оръжейният търговец Николай Гигов, а с правното й оформяне се занимаваше кантората на Тодор Батков.

Друга практика при оръжейните сделки е продавачът да гарантира инвестиции, понякога за 130% от цената на сделката - т.нар. офсет. Не е ясно дали и как изобщо се изпълнява договорената при предишните оръжейни сделки офсетна програма, за която по принцип отговаря Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сагата с покупката на нови самолети за българската армия се точи близо 10 години. В нея, с променлив успех, главно между различни лобита, се включват "Локхийд Мартин", шведските "Грипен", EADS и др.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

1 на майка ти пИтката | 15.10.201223:35

$ 50 млн. на бройка плюс допълните разходи за втора ръка 25+ годишни F-16 е невероятно нагло раздута цена. Ако Боко Тиквата и престъпната му шайка наистина я мислят така тази работа, в нормална държава щяха да бъдат моментално сексуално обругани, запалени и заровени Бесен
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани