В Избирателния кодекс ще бъдат разписани еднакви правила за всички медии, включително тези в мрежата | webcafe.bg
newscafe

Фидосова: Блоговете и Facebook - извън регулацията по избори

Webcafe.bg , По ПPO.БГ
22.06.2010, 12:34 (обновена 22.06.2010, 13:22)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

В Избирателния кодекс ще бъдат разписани еднакви правила за всички медии, включително и в мрежата, но не и за социални мрежи като Facebook, блогове или лични сайтове. Това обясни Искра Фидосова - шеф на Временната комисия, която подготвя законопроекта

В Избирателния кодекс ще бъдат разписани еднакви правила за всички медии, включително тези в мрежата, обясни шефката на комисията, която подготвя закона Искра Фидосова в интервю днес по ПРО.БГ. Фидисова обаче изрично уточнява, че става дума само за агенции и медии, а не за социални мрежи като Фейсбук или за блогове и лични сайтове.

Единственото нещо, което сме коментирали, беше идеята, правилата, които важат за печатните медии, радиата и телевизиите, да важат и за електронните издания - агенции и онлайн версии на вестници, заяви Фидосова.

Идеята е задължението на печатните и електронните медии да публикуват право на отговор на засегнат да важи и за интернет изданията, защото в момента тяхната работа не е регламентирана в нито един закон, обясни шефката на правната комисия. Затова работата на информационните сайтове трябвало да бъде регламентирана в новия закон за медиите.

"Категорично не сме обсъждали друго и въобще не е ставало дума нито за Фейсбук, нито за някаква наказателна отговорност. Имаме и стенограма от заседанието", обясни Искра Фидосова. Соцдепутатът Петър Курумбашев пък призова за разсекретяването на стенограмата, след като я има, тъй като въпросът е твърде парлив и предизвиква бурни реакции.

За накърняване на правата и доброто име на депутати или партийни активисти по време на кампания ще се налагат и глоби. Комисията обаче още не е стигнала до текстовете за административните наказания. Не са обсъждали и подробности кой ще следи за уронване на престижа в електронните издания.

В кодекса ще се разпише и легална дефиниция на уебстраница, която ще предложи Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Фидосова съобщи, че следващата седмица в по-голямата си част Изборният кодекс ще бъде "сглобен" и ще започне "глава по глава" да влиза за работа в комисиите. Още му е рано да влиза в пленарната зала, каза тя.

Oще: блогове  депутати  изборен кодекс  интернет  искра фидосова  медии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани