Скоро писмата във Финландия ще се сканират и препращат в електронен вид | webcafe.bg
newscafe

Край на хартиените писма във Финландия

Webcafe.bg
06.04.2010, 14:37 (обновена 06.04.2010, 14:52)
пощальон

Лека-полека пощальоните във Финландия ще изчезнат

Спомняте ли си пощата? Да, онези странни хартиени неща, които идват през пощенската ви кутия почти всяка сутрин? И как бихте се почувствали, ако вашият пощальон отваря всяко от тях и ви ги чете на глас на прага на къщата? Това не е твърде много по-различно от предстоящото да се случи в Финландия, въпреки че финландците твърдят, че пощальонът няма да чете вашите писма, само ще ги сканира в компютър и ще ви изпраща съдържанието им.

До две седмици притежаваният от държавата национален пощенски оператор Itella ще започне да отваря, сканира и разпраща писмата по електронен път до някои финландски домове и фирми. Да, не е печатна грешка. Служителите в пощата ще отварят пощата. Процесът, макар и потенциално удобен, изглежда малко тромав за научнофантастичното бъдеще, което вещае.

Потребителите ще получават известие по електронната поща, когато получат нови писма. Те ще могат да ги прочетат, като посетят web сайт, наречен Netposti, който нормално се използва за фирмена кореспонденция.

Тестовете на системата ще започнат в село близо до столицата на Финландия - Хелзинки, и ако се окажат успешни, ще се разпрострат в много други райони. Разбираемо, идеята вече е предизвикала сериозен интерес в цялата страна, но пък Финландия е страна със суров климат, така че пощальоните там вероятно одобряват тази идея в сравнение с бъхтенето на огромни разстояния през тежки снежни бури през зимата.

Заслужава си да се отбележи, че финландската система не означава край на физическите хартиени писма. Те все още ще бъдат препращани на адреса на получателя както обикновено - и ще се появяват в пощенската кутия по обичайния начин. Но идеята е за в бъдеще да бъдат оставени потребителите да избират дали наистина искат да получат самото хартиено писмо.

От финландската пощенска служба заявяват, че "персоналът, който ще извършва сканирането, е задължен да пази тайната на кореспонденцията - и няма да чете съдържанието на писмата". Остава обаче въпросът, ако подобна технология бъде въведена в други страни, дали и там би могло да се разчита на коректността на пощенските служители?

В България едва ли. Тук се губят пощенски пратки, а много от тях пристигат разпечатани и обрани до крайния си получател, така че едва ли можем да се надяваме на такава коректност.

Oще: електронна поща  писма  финландия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.