Студентите пак протестират | webcafe.bg
newscafe

Студентите пак протестират

Webcafe.bg
28.10.2010, 10:56 (обновена 28.10.2010, 16:54)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Студентите пак протестират по улиците на София

Студенти от около 12 университета излязоха на нов протест днес по улиците на София днес, викайки "Искаме да учим". Шествието обаче беше твърде рехаво и не наброяваше повече от триста души.

Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ също участва в шествието.

Заедно с представителите на синдиката в протеста ще се включат и преподаватели и служители от Софийски университет, НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната спортна академия, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.

Основните искания, които са залегнали в протестната им декларация, са спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци и сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години.

Протестиращите настояват на основата на тези предложения и при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за висшето образование. Това трябва да стане не по-късно от 1 юли 2011 г.

Процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от ЕС, настояват още протестиращите.

Същевременно от Историческия факултет на СУ обявиха безсрочен протест срещу лошото финансиране на висшето образование и науката и липсата на ясна държавна стратегия. Протестните действия ще има всеки ден от 12 часа в двора на Ректората.

Студентският съвет на СУ се разграничи

Студентският съвет на СУ обаче се разграничи от днешните студентски протести.

"Единственият легитимен представител на студентите от Софийски университет взе решение да не подкрепи инициативата на група студенти и да не застане зад организирания от тях протест. Това е следствие както на неясно поставените от организаторите причини за протест, така и на постоянно променящите се искания към правителството", заяви  Христо Севов - главен секретар на Студентския съвет в Софийския университет.

По думите му организаторите на днешния протест са сменяли исканията си неколкократно.

Тази седмица от Студентския съвет са провели анкета сред колегите си.

Според резултатите студентското мнение е разединено - голяма част искат да протестират, но една част от тях искат да протестират заедно с ръководството на университета срещу правителството, а другата по-голяма част искат да протестират както срещу управляващите, така и срещу университетското ръководство.

Севов обясни, че при това  положение Студентският съвет не може да подкрепи нито една от двете страни.

"За нас като легитимни представители на всички студенти това е извод, че проблемите са на три нива - Министерство на финансите, Министерство на образованието и Софийски университет. За решаването на проблемите трябва да се постигне диалог с тези институции. С протести можем да отстояваме само гражданската си позиция и правата си, но докато не се седне на масата за преговори, няма нищо реално да се случи", каза още Севов.

Симеон Дянков: Парите да следват студентите

Стачните действия са следствие на недобре стопанисвани университети, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от  агенция КРОСС. Той се срещна днес със студенти от УННС и участва в дискусия за младите хора в управлението. "Всички университети отдавна усетиха кризата, но трябва да се оптимизират така, че нейното действие да е по-слабо", каза Дянков, допълвайки, че добра наука се прави само в и около университетите.

На въпрос не са ли много висшите училища, министърът на финансите отговори: „Има твърде много висши учебни заведения. В момента законът е: колкото повече студенти, толкова по-добре. Лично моята оптимизация е същата: студентите трябва да се привличат. По пазарен механизъм трябва да се види кой може да просъществува и кой не.

Пред БНР пък Дянков обяви и предстоящи промени в Закона за висшето образование, които предвиждат академичното управление на висшите училища да бъде разделено от финансовото: 

"Работата на ректорите, деканите и така нататък е да се грижат за учебния процес. Съвсем друга е работата дали работи парното, дали ще има, или няма да има дървена ваканция, или общо-взето хора, които се занимават с история, философия, психология, те също се занимават с това дали покривът е от мед или от нещо друго". 

Проектът предвижда още студенти да могат да се прехвърлят от едно висше училище в друго заедно с държавната им издръжка. Според министъра "мобилността в момента, финансовата мобилност не е със студентите - т.е. ако някой реши да се премести от УНСС в Софийски университет, не ви го препоръчвам, но ако някой от вас реши да се премести, всъщност парите не се преместват с вас". 

Oще: бан  образование  протест  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2010, 17:23

1 Firenze | 29.10.201011:14

Явно само 300 искат да учат. Другите искат да пият и да харчат на мама и тати парите.....52 университета за малка България е прекалено много...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани