Делото "Белнейски" обратно в съда | webcafe.bg
newscafe

"Белнейски" обратно в съда

Webcafe.bg
12.10.2012, 16:53 (обновена 12.10.2012, 17:37)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

Лазар Колев твърди, че е невинен

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане спорното делото за смъртта на сестрите Белнейски. Процесът за жестокото двойно убийство, потресло България през февруари 2006 г., ще тръгне отново в Пловдивския апелативен съд, но с различен съдийски състав.

Миналата година магистратите под тепетата осъдиха единствения обвиняем Лазар Колев на доживотен затвор без право на замяна. Така те потвърдиха осъдителната присъда на първоинстанционния Окръжен съд - Пазарджик.

Решено бе още Колев да плати 400 0000 лева кръвнина на родителите на момичетата - Фани и Стоимен, 16 000 лева разноски по делото и близо 80 хиляди за всички разходи по процеса. Сумата от 400 хиляди лева е по гражданския иск, заведен от родителите на момичетата.

Още тогава адвокатът му Марин Марковски заяви, че няма да се откаже и ще обжалва на трета инстанция. Основният аргумент на защита е в спорните и оскъдни доказателства срещу Колев, събрани по време на разследването.

Касационната инстанция установи, че по делото липсват важни детайли за действията на подсъдимия в нощта на убийството. Например, пропуски има по отношение на телефонните разговори, които Колев е водил във фаталната нощ. В разпечатката има две обаждания към един и същ абонат, който не присъства в материалите по делото.

ВКС е сезиран от Колев и защитника му, тъй като решението на Пловдивския съд почивало на грешки, допуснати и неотстранени на първа съдебна инстанция. По време на делото подсъдимият отново е потвърдил, че е невинен.

Лазар Колев беше осъден на базата на ДНК-експертиза, според която неговият ДНК профил съвпада с открития биологичен материал под ноктите на Росица Белнейска и във вагината на сестра й - Христина.

Ноктените изрезки и на двете жертви са зацапани с черна материя (печатарско мастило, използвано при снемане на дактилоскопни отпечатъци при първоначалния оглед на мястото на намиране на телата в местността "Грамадите"), но ВКС твърди, че експертизата не може да бъде оспорена.

Касационният съд смята, че е необходимо да се изяснят всички противоречия в направените ДНК- експертизи, разминаванията в свидетелските показания и точните действия на Колев в нощта на убийството и на следващия ден. Мотивите за решението на ВКС от 25 страници бяха публикувани на сайта на съда.

По-рано родителите на убитите сестри също поискаха делото да бъде върнато за доразследване.

"Има още двама извършители. Това е мотивът ми да поискам ново разглеждане на делото. Чаках 6 години, ще чакам колкото трябва, за да спят децата ми спокойно. Информацията, че извършителите са трима, я имам от бившия директор на полицията в Пазарджик (Георги Стоицев - бел.р.), но имена не ми каза", заяви майката Фани Белнейска.

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела у нас. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.

Oще: белнейски  брацигово  дело  лазар колев  сестри белнейски  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 14.10.201214:40

Тъй си е, дори и нищо да не си чувал по въпроса би ти се сторило доста странно само човек да извърши всичко това. Не са аматьори, а защитници на колегите си полицията и прокуратурата. Безконтролното МВР за 20+ години се превърна в развъдник на "бизнесмени" с вкус към браншовете типични за мафии и престъпни организации, на министри и премиери, а вече и на съдии тук-там (не случайно толкова се атакува съда час по час). В чест на истината, връзката с Румен Петков изглежда доста вероятна, но от повечето неща, които съм чул или научил оставам с впечатлението, че друг е свързан директно, а Петков е защитника на висок пост. Какавато и да е точната истина в българските условия обстоятелствата по това дело недвусмислено сочат прикриване на свои хора - нещо, което ние като общество не бива да оставяме да се покрие просто така. При цялата враждаебност на сегашната власт дори директно с Р.Петков остава странна импотентността й по този случай, липсата на шум откъм вечно ръмжащия срещу БСП Цветанов. Всичко това поставя в тоя случай много по-голям залог и от 7-те вероятни жертви (както каза човека преди мен). Днес обвинения в какви ли не грехове съд направи нещо, което нито батманите, нито комсомолците направиха. Не вярвам това да се окаже достатъчно, за да излезе още истина наяве, но поне е жест в правилната посока от една институция сложена в ролята на дявола за сметка на ангелоподобната милиция, която впрочем получава нова инжекция в бюджета си, за да може и в бъдеще да прикрива своите така добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

3 aissan | 12.10.201223:10

В това дело има общо СЕДЕМ трупа !
1) Двете сестрички - Убити
2) Стареца - от старческия дом - убит на пешеходна пътека от джип на НСО , в който ВЪТРЕ е бил Румен Петков
3) Другия старец който е придружавал първия и е видял всичко - Безследно изчезнал с предварително иззети и подменени документи !
4 ) Частния Детектив който майката наема - Самоубит !
5 ) Овчаря който намира двете тела на Белнейски - Самоубит !
6 ) Професор Стойчо Раданов , който разпореди ексхумацията и направи НОВА съдебна патологоанатомична експертиза - Самоубит ! Експертизите му безследно изчезнаха !

Всъщност - за мен поне всичко е ясно !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.10.201220:23

Не ми е ясно какво точно доказват с тези ДНК експертизи. С ДНК експертиза може да се докаже само, че някой не е търсения човек, не и обратното. След като не се прави пълно секвенсиране, в човешкото тяло има примеси /клетки, бактерии/ с различен генетичен материал /на всяка човешка клетка по 10тина бактерии/, у жени са открити мъжки клетки /с мъжки геном, предполага се след раждане/, при животните има доказан генетичен полиморфизъм, а шимпанзетата имат генетично сходство до над 95% с хората, какво точно доказва една такава експертиза?
???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 12.10.201219:19

Не останаха читави хора да разследват-нито в полицията, нито в прокуратурата.Абсолютни аматьори.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани