Новините на 04.06.2010 | webcafe.bg
newscafe

България забързва визите за руски туристи

Webcafe.bg
04.06.2010, 18:52 (обновена 05.06.2010, 11:23)
николай младенов

Два месеца след като България затегна режима за визи за руснаците, днес външният министър Николай Младенов обяви, че го разхлабваме

*България облекчава издаването на визи за руски граждани, съобщи външният министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол днес. За организираните туристи от Русия визите вече ще се издават за десет календарни дни, а не за 30 дни - както е в момента. Документът ще е безплатен за ученици, студенти, научни работници, руснаци, участващи в спортни мероприятия, семинари, конференции, образователни, културни и други събития.

Облекчава се и издаването на многократни визи. До една година тя ще се издава на тези, които в преходната година са имали виза. Двегодишна виза с предимство ще взимат онези руснаци, които в предходната година са имали вече издадена едногодишна.

Мерките са насочени и към Украйна, Молдова и Беларус, съобщи Младенов. Всеки руски гражданин ще може да подава искане за българска визи и по електронен път.

За 2009 г. са издадени около 234 000 визи за България на територията на Руската федерация. Само на 26 май са подадени 4500 искания за издаване на документа в Москва. Младенов обясни, че облекченията се правят, за да се неутрализира неравната конкуренция на турския туризъм след облекченията, които е направила за руснаците южната ни съседка. Турските визи за руснаци струват само 20 долара и се издават на самите летища. Освен това двете страни се разбраха за взаимно отпадане на визите при определени условия. Първият ни дипломат прогнозира, че през тази година ръстът на желаещи да получат наши визи руснаци ще скочи с 30 на сто.

*"Бритиш петролеум" успя да покрие с купол повредения кладенец в Мексиканския залив, но течът на суров петрол не е напълно спрян. Куполът ще позволи да се прихваща поне част от изтичащия в морето петрол, но няма да го спре напълно. Успехът на операцията може да се определи след 12-24 часа, заяви изпълнителният директор на "Бритиш петролеум" Тони Хейуърд.

Неотдавна британската компания предупреди, че се надява напълно да спре изтичането на петрол през август. Тогава ще бъдат завършени допълнителните кладенци, които трябва да намалят налягането и да отклонят нефта от повредения кладенец.

"Въпреки постигнатия успех в последните усилия за овладяване на теча, това е частична и временна мярка и ние трябва да продължим активно да работи на мястото на теча, на повърхността и по крайбрежието", заяви адмиралът от Бреговата охрана Тад Алън. Той предупреди, че все още не може да се каже дали куполът ще позволи да се избегне по-голямо замърсяване на околната среда.

Изтичането на нефт в резултат на взрива на 20 април на експлоатираната от "Бритиш петролеум" платформа, вече е признато за най-тежката екологична катастрофа в историята на САЩ.

*Актуализацията на Бюджет 2010 беше депозирана в късния следобед в петък в деловодството на Народното събрание. Така опозицията ще успее да получи документа следващата седмица. Предстои председателят на парламента Цецка Цачева да разпредели проектозакона по комисии. Очаква се той да влезе пленарна зала след 15 юни.

*Дирекция "Български документи за самоличност" на бул. "Мария Луиза", паспортните служби в столичните районни полицейски управления и в КАТ-Дървеница ще работят и през съботите на юни за по-бърза подмяна на документите за самоличност, съобщи МВР.

Служителите ще обслужват гражданите на пълен работен ден. Ако пред гишето има опашки, работното време ще се удължава до два часа преди /или след регламентираното. От МВР съветват хората да внесат таксата за издаването на документи в петък, тъй като през почивните дни не във всички районни управления ще има работещи банкови клонове.

Банковите сметки са поместени на сайта на МВР.

*Марий Косев е новият заместник-министър на икономиката с ресор енергетика - той сменя отстранената Мая Христова. Досега Косев беше финансов директор на НЕК ЕАД.

В миналото е бил главен изпълнителен директор на БМ Лизинг АД, както и кредитен експерт в Българо-американския инвестиционен фонд и Българо-американската кредитна банка. Работил е и като координатор на програмата за икономическа реформа във фондация „Отворено общество". Има магистърска степен по мениджмънт от London School of Economics and Political Science.

Твърди се, че смяната на Христова е заради противоречия с икономическия министър Трайчо Трайков относно евентуалната борсова приватизация на дружества от енергийния сектор. През март Христова заяви, че не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъдат листвани на борсата. Тя беше и председател на Съвета на директорите на БЕХ. Трайков обаче разреши точно обратното - с изключение на дялове от "Булгартрансгаз".

Oще: бритиш петролиъм  визи  мвр  нефт  николай младенов  паспорти  разлив  руснаци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.