Българският президент и US посланикът размениха обиди | webcafe.bg
newscafe

Българският президент и US посланикът размениха обиди

Webcafe.bg
20.04.2011, 15:40 (обновена 20.04.2011, 15:59)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

Дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов относно отбранителната политика на страната малко прилича на фарс, заяви американският посланик Джеймс Уорлик

Българският президент Георги Първанов и американският посланик Джеймс Уорлик свалиха кадифените ръкавици и публично, макар и индиректно, размениха обиди. Или по-скоро обидни квалификации.

Тон даде дипломатът. "Дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов относно отбранителната политика на страната малко прилича на фарс", каза посланикът на САЩ, на конференция "Европа като глобален актьор: ролите и отговорностите на Европа и САЩ в новия световен ред". Форумът е организиран от Атлантическия клуб в България по повод 20-годишнината от създаването на организация.

Използвайки възможностите на социалната мрежа, държавният глава отговори малко по-късно - на страницата си във Фейсбук: "Само ще отбележа, че от времето на генерал Каулбарс*, извънреден пратеник на руския император, никой чужденец не се е държал така, като генерал-губернатор. Ако има нещо, което е фарсово, това е поведението на Уорлик".

В епицентъра на скандала е военният министър Аню Ангелов, който до момента е безсловесен.

Завръзката

Влошените отношения между главнокомандващия и министъра на отбраната отдавна не са тайна. Последното им неразбирателство е по повод изпращането на фрегата "Дръзки" в мисията на НАТО в Либия. Пред медиите президентът се оплака, че е научил от медиите. Чрез медиите Ангелов му отговори, че няма задължение да го информира, но ако Първанов го бил извикал, щял да го уведоми.

Миналата година двамата така и не се разбраха кой да оглави военното разузнаване, след като Първанов отхвърли две предложения на министъра. Казусът беше в някаква степен решен, след като министърът заобиколи Първанов, като назначи и.д. на поста.

Президентът пък публикува на страницата си във "Фейсбук" преди време критики към политиката на Ангелов с аргумента, че се подценяват заплахите за националната сигурност, както и че не трябва да правим армия за износ, а такава, която да отбранява границите ни...

Вероятно масло в огъня налива и обявеното от военното ведомство намерение да обяви търг за изтребители, като разпрати и запитвания за оферти. Решението за сделката, която ще е за над 1 милиард долара, ще бъде взето след изтичането на мандата на Първанов. 

Уорлик - на страната на Ангелов

Днес Уорлик заяви още, че държавният глава извежда като приоритет вътрешната сигурност на страната, а министърът разглежда възможностите на България за модернизиране на силите си и участие в мисии заедно с партньорите й.

"България вече играе роля на мироопазваща сила и има редица мисии, за които страната е допринесла", посочи той. Изброи мисиите в Чад, Етиопия и Еритрея, Камбоджа, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, операция "Атланта" до Сомалия. "Не става въпрос само за вътрешната сигурност на страната и възможностите на България да участва в мисии зад граница, а все повече става дума за опазване на глобалния мир", обясни американският посланик.

*Генерал Николай Каулбарс е извънреден пратеник на руския император през 1886 г. От името на императора той поставя на регентския съвет в България, ръководен от Стефан Стамболов, искания да се отложат изборите за Велико Народно събрание, да се отмени военното положение и да се освободят арестуваните след превратаджии русофили. Регентите изпълняват последните две, но отхвърлят първото, като се позовават на Търновската конституция. Така се стига до прекъсване на българо-руските отношения.

Oще: аню ангелов  генерал-губернатор  георги първанов  джеймс уорлик  дръзки  каулбарс  министър  посланик  президент  сащ  фарс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани