30 млрд. евро по спешност отпускат страните от еврозоната за Гърция под формата на двустранни заеми за 3 години | webcafe.bg
newscafe

30 млрд. евро по спешност за Гърция

Webcafe.bg
11.04.2010, 19:54 (обновена 11.04.2010, 21:20)
Евро

Дългоочакваната помощ при крайна нужда за Гърция е факт - лидерите на еврозоната се разбраха днес да предоставят двустранни заеми на страната за 3 години. За тази година помощта е до 30 милиарда евро. Решението оповести председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, като страните приеха и декларация в подкрепа на Гърция.

Парите са готови, но не са поискани от Гърция, съобщи Юнкер на пресконференция. "Днес дадохме яснота по механизма, което беше нужно на пазарите. Те искаха да видят, че зад нашата подкрепа стои конкретна сума," заяви председателят на Еврогрупата.

В понеделник ще стане ясно как решението е подействало на пазарите, където властват бесовете на спекулантите - инвеститорското доверие в Гърция намаля и за страната стана на практика невъзможно да се финансира оттам, след като лихвите по 10-годишните гръцки облигации се качиха на 7.4%, а акциите на гръцките банки трайно поевтиняват.

Публичният дълг на Гърция надмина 300 млрд. евро, а бюджетният дефицит стигна почти 13% от БВП.

Лихвата по заемите от еврозоната още не е уточнена, но според еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен тя вероятно ще е около 5% при тригодишен заем. МВФ отпуска заеми при далеч по-ниска лихва от 2.7%.

Координатор на парите на централно ниво ще е Европейската комисия (ЕК), а разплащателен агент ще е Европейската централна банка (EЦБ).

В Брюксел в понеделник започват същинските преговори по условията на заемите, в които ще участват представители на ЕК, ЕЦБ, гръцките власти и Международния валутен фонд, който също беше включен в одобрения в края на март механизъм за подкрепа на Гърция като донор на 1/3 от необходимите средства.

Междувременно страните-членки от европейския паричен съюз ще започнат да събират в националните си трезори парите, които ще предоставят на Атина. Всяка държава ще участва с дял, който съответства на капитала й в ЕЦБ.

Приносът на МВФ тепърва ще се договаря. Засега е фиксирана сумата от 30 млрд. евро за първата година подпомагане, за втората и третата година ще се уточнява допълнително - в зависимост от това как се развива финансовата ситуация в Гърция.

Окончателното решение за отпускане на заем ще се вземе след препоръка на ЕЦБ.

Според Оли Рен сравнително високата лихва от 5% по заема е с цел да стимулира Гърция да се върне възможно най-скоро към пазарно финансиране. За същото плюс строги условия настояваше най-вече Германия.

Никой на пресконференцията обаче не пожела да коментира дали спасителният механизъм за Гърция би могъл да се използва и за други изпаднали като Гърция в затруднения страни от еврозоната. Според  анализатори в положението на Гърция могат да се окажат Португалия и Ирландия.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу приветства решението по време на визитата си в Кипър и предупреди спекулантите, че „никой не може да си играе с еврото", след като министрите на финансите от еврозоната договориха условията за оказване на финансова помощ на Гърция.

"С днешното решение Европа изпраща ясно послание, че никой не може да си играе с нашата обща валута, никой не може да си играе с нашата обща съдба. Послание, че ЕС остава общност с единни ценности, цели и солидарност", каза Папандреу.

Папандреу: Пистолетът ще бъде зареден сега!

Преди ден гръцкият премиер заяви, че Гърция може да се възползва от спасителния механизъм на Европейския съюз, ако разходите по кредитите й не намалеят - въпреки че това не е най-силното желание на страната.

"Пистолетът ще бъде зареден сега", казва Папандреу в интервю за вестник "Вима", сравнявайки спасителния план с оръжие, което се размахва заплашително, за да помогне на икономиката на страната да преодолее кризисния момент.

"Ние се борихме и спечелихме битката за това механизмът за европейска подкрепа да бъде установен. Въпросът е дали този механизъм ще убеди пазарите като един вид пистолет, поставен на масата", казва Папандреу пред "Вима". Той е тук, за да послужи като предпазна мрежа, ако имаме нужда от него, пояснява гръцкият премиер.

Oще: брюксел  гърция  еврозона  европейска комисия  ецб  помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.