Общините нямат екипи за справяне с извънредни ситуации | webcafe.bg
newscafe

Общините нямат екипи за справяне с извънредни ситуации

Webcafe.bg
20.06.2014, 15:40 (обновена 20.06.2014, 15:47)
аспарухово

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич, съобщи социалният мнистър Хасан Адемов

Нито една община не разполага с достатъчно спасителни екипи, за да се справи с извънредното бедствие. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски.
За наводненията във Варна той обвини това, че наблизо има свлачищен район и водата вероятно е тръгнала с пръст.

"Дъждът е видимо виновен, а за друго - нека видим анализите и действията. Например, в момента един от въпросите е дали няма препятствия по пътя на тази вода, но това не може да се установи сега. Ще се види след това", каза още той.

Той заяви, че не ми е докладвано за скъсани язовирни стени или преливане. „Това вече няма как да се предотврати", заяви премиерът, но не каза кои язовири преливат.

Относно това дали правителството има ресурс да се справи със ситуацията, Орешарски заяви, че „пари никога няма достатъчно, но, ако трябва ща се преразпределят средства, че да се подпомогнат общините".

"Може би за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда", коментира вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева пред журналисти действията на кабинета за преодоляване на последиците от наводненията.

Пред БНР тя посочи, че в бюджета има перо за бедствия и аварии, от което вече една сума е отделена за справяне с комарите по Дунава - 800 000 лева. „Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет. Все още не са ясни обаче изцяло щетите и не знаем какво ще се случва от тук нататък", каза Бобева.

Цитирана от БНР Бобева посочи, че в бюджета има заложени средства за бедствия и аварии. От него вече са 800 000 лв. за борба с комарите по Дунав.

"Отделили сме и други средства за други критични ситуации. Но все още има средства. Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет. Все още не са ясни обаче изцяло щетите и не знаем какво ще се случва от тук нататък", допълни тя.

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич, съобщи социалният мнистър Хасан Адемов.

Училищата във Варна и Добрич затвориха

В най-засегнатите от пороите общини - Варна и Добрич, училищата са затворени. Предвиденото за днес 20.06.2014 г. национално външно оценяване за учениците от VIII клас в паралелките с интензивно изучаване на чужд език в профилирани и професионални гимназии и СОУ няма да се проведе.

Проучват се възможностите за провеждането му на друга дата.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието във Варна има наводнени училища. Постъпилата до момента информация сочи, че проблеми има в Математическа гимназия ,,Д-р Петър Берон‘‘ Варна, Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии ,,Д.И.Менделеев‘‘, Трета природо-математическа гимназия ‚,Акад. Методий Попов‘‘, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия ,,Васил Левски‘‘, Варненската морска гимназия ,,Св. Николай Чудотворец‘‘ в квартал Аспарухово и в СОУ за деца с нарушено зрение ,,Проф. д-р Иван Шишманов‘‘. Наводнени са и две детски градини в квартала.

Има готовност в средношколското общежитие ,, Михаил Колони‘‘ във Варна да бъдат настанени хора, останали без подслон.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието в област Велико Търново няма преустановен учебен процес в училища и детски градини. Във всички 20 училища ще се проведе външно оценяване в VIII клас с интензивно изучаване на чужд език.

Oще: варна  даниела бобева  добрич  наводнение  образование  пламен орешарски  преливане  училища  финанси  финансиране  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани