Първа инвестиционна банка е платецът за "Кремиковци" | webcafe.bg
newscafe

Първа инвестиционна банка е платила за "Кремиковци"

Webcafe.bg
15.04.2011, 14:43 (обновена 15.04.2011, 14:57)
Кремиковци

Снимка: © Иван Бакалов, E-vestnik.bg

Първа инвестиционна банка е осигурила финансирането за закупуване на обособена част от "Кремиковци"...

Цялата сума от 316 млн. лева за закупуването на обособената част от "Кремиковци" от фирма "Елтрейд къмпани" ЕООД е осигурена от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от съобщение на банката, разпространено днес чрез Българската фондова борса - София.

На практика ПИБ е реалният собственик на фалиралия комбинат, а формалният купувач - ЕООД-то на 26-годишния Варнаджиев, е подставено лице.

Срещу цената фирмата придобива производствената площадка на комбината от 800 декара заедно с халета, цехове и инсталации. Негово право е да направи с тях каквото иска - да нареже халетата и инсталациите за скрап, да инвестира и да пусне някои от мощностите, да възобнови производството или да препродаде придобитите активи, включително земята.

От ПИБ съобщиха, че са осигурили 59 млн. евро кредит на купувача срещу много добър бизнес план, който й е бил предоставен и който гарантира отпуснатия кредит, осигурен от последното увеличение на капитала на банката.

От съобщението на ПИБ чрез фондовата борса става ясно, че трезорът е предоставил мостово кредитиране "до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД - фирмите "Надин Металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД.

От двете стратегически фирми първата е на един месец и е свързана с групата фирми "Надин" с основна дейност търговия с метали и метални отпадъци. "Надин" е един от големите играчи на пазара за скрап и преработка на отпадъци. След новината за спечелването на търга стана ясно, че "Надин" и "Елтрейд къмпани" имат един и същи адрес на регистрация в София. 

"Трите дружества ("Елтрейд", "Надин Металс" и "Велпет") нямат икономическа свързаност съгласно действащите нормативни разпоредби в страната и в тази връзка не формират голяма кредитна експозиция", заявяват от ПИБ.

"Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция", се казва още в съобщението.

"Като обезпечения по кредитите, освен придобиваните активи фирмите са предоставили и вземания по договори с чуждестранни контрагенти, както и други обезпечения. Цената на предоставените финансирания отразява напълно рисковата компонента на проектите", се заявява от банката.

Оттам допълват, че банката "познава в дълбочина производствените активи на "Кремиковци" АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно".

"Източниците за погасяване на тези кредити са от дейностите на фирмите: производство на продукция, транспортни ЖП услуги, електропренос, продажба на скрап и продажба на недвижими имоти. Считаме, че освен финансовата изгода за ПИБ АД, с тези сделки се решават редица обществено значими проблеми от социално и екологично естество", заявяват от ПИБ.

Oще: бфб  елтрейд къмпани  кредит  купувач  надин  пиб  скрап  търг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани