Вестник "Телеграф" - дарител на МВР | webcafe.bg
newscafe

Вестник "Телеграф" - дарител на МВР

Webcafe.bg
28.08.2011, 14:57 (обновена 28.08.2011, 20:16)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Маститият вестникар и депутат от ДПС Делян Пеевски - също се оказа дарител на МВР през вестника си "Телеграф".

Малко дарение, но от сърце, е дал вестник "Телеграф", издаван от Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Евтиният тиражен всекидневник, известен с лоялната си проправителствена линия, е дарил 17 броя спортни екипи за полицаите на стойност 571.2 лева, пише mediapool.bg след справка, предоставена от вътрешния министър Цветан Цветанов на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

В уникална ситуация са се оказали някои фирми, които са сключили годишни договори и са се отчитали всеки месец с определени суми на министерството, става ясно още от справката.

Това са "Геотрейдинг" ООД, "Никром-тръбна мебел" и "Техра" ЕООД. "Геотрейдинг" се е съгласила да дава по 150 литра гориво месечно на ГДБОП в продължение на една година. Фирмата се занимава с внос на селскостопанска техника и гуми. Управителят на фирмата Иван Вутов участва и в дружеството "Иракли" АД, което има планове за застрояване на част от едноименната местност край морето.

Другите две фирми са приели да даряват съответно по 70 и 100 лева месечно на пожарната, но в справката от МВР не е посочен срок за действие на договорите. Информацията, предоставена до момента на mediapool.bg, е за даренията на 11-те структури на МВР в София за периода 1 април - 31 юли тази година.

Скрити остават имената на физическите лица, които спонсорират министерството, тъй като не са пожелали да бъде разкрита самоличността им. Поради тази причина е невъзможна и проверката дали сред тях има осъждани или разследвани.

Сред другите дарители на антимафиотите са цигареният дистрибутор "Бритиш Американ Табако Трейдинг" с 3 лаптопа и 3 монитора и правната кантора "Арсис консултинг", които имат споразумение с МВР за подпомагане на борбата с контрабандата и кражбата на интелектуална собственост. ГДБОП са получили дарения за общо 33 168 лева за последните 4 месеца.

Главна дирекция "Криминална полиция" също не е забравена от цигарения бранш. Там дарява "Табак Трейдинг партньр" ООД, а получените от полицията 11 компютъра и 2 принтера са осчетоводени за 12 833 лева. Дирекцията обаче е получила двойно по-малко от ГДБОП - стоки за 14 333 лева.

Най-дарявана за периода април - юли 2011 г. е пожарната. Там са регистрирани 56 дарения за 4 месеца. Сред дарителите са вездесъщата фирма на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", която се отчита с ремонт за 50 000 лева и пожарна кола, осчетоводена на смешната сума от 15 500 лева.

Съдът в Пазарджик се отчита с две дарения на компютърна техника за общо 1600 лева. Другите по-известни фирми са "Стилмед", "Метро", "Кока кола" и дъщерната й "Горна баня", дарили по няколко каси газирани напитки и минерална вода.

Гриша Ганчев чрез "Литекс" АД дарява на пожарната газ за 560 лева и 135 лева за състезания между пожарникари. БЧК се отчитат с въжета, а "Приста ойл" подарява 35 черни качулки за 840 лева.

Другите по-големи компании са "Каолин" АД с компютър за 48 лева, "Белопейпър" ЕООД със 150 лева, Адимекс 200 ООД - 150 лева, "Шведски кибрит - Плам България" АД - 200 лева, "Челопеч Майнинг" ЕАД с 1800 лева и "Ню Бояна филм" АД - 1 компютър за 912 лева.

Гранична полиция е получила около 1000 литра гориво от няколко общини и едно лесничейство, но най-крупното дарение е на САЩ, които даряват техника за откриване на радиация за 110 000 долара.

Международната корпорация "Ериксон" е дарила 2 недвижими имота в село Капитан Андреево на стойност 736.70 лева.

Охранителна полиция има само две дарения - 2 кучета и 500 литра бензин от община Плевен.

Медицинският институт на МВР може да похвали с получени волни пожертвувания за 18 000 лева. Повечето от тях са от фирми в брашна като "Вьофраг Фарма", "Ново Нордикс фарма" ЕАД и "Актавис". Даренията са компютър, климатици, телевизор, лекарства. "Микс констръкшънс" ООД дарява дизел за 9300 лева.

Академията на МВР получава основно книги и пари като най-голямото дарение е за изпълнение по проект, а спонсор е ООН с 15 600 лева.

Трите научните институти на МВР не са получили дарения за този период.

Общо за четирите месеца на годината даренията за регистрираните в столицата структури на министерството са за 2.83 млн. лева. Най-голямото "дарение" е от фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", които са дарили 236 автомобила "Опел" на 20 юли и по този начин министерството е пропуснало "шанса" да обяви обществена поръчка.

Масовото даряване започва плавно да спира към 22 юни, малко след избухването на публичния скандал със спонсорите на МВР.

Oще: вестник  дарения  мвр  свобода на словото  скандал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

3 азът | 28.08.201120:44

А за фирмата МИКС колко мога да ви разправям... бях им оперативен секретар, бате тия колко завлекоха. Ето две имена - стамен иванов, васил стегарев, тия двамата колко откраднаха.... Но и аз съ доволен Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 11:40

2 Атанас Ташков | 28.08.201119:12

Тук ми понамирисва на подигравка и омаловажаване. Дарения по 50-100 лева месечно, компютър за 48 ...
Не знам как са нещата навсякъде, но за София бих препоръчал на лепортерите да проверят някои дреболии. Например акумулаторите в патртулките. Не съм хазартен тип, но ако 2 от 5 съответстват на описа ще се извиня с табела пред МС.
Или да провери техниките в районните и ной-вече при кварталните. Навсякъде има поне по един компютир и принтер за които нямат протоколи. Обяснението е лична техника, но ако се поиска документ за нея едва ли ще се намери.
А наличната техника е направо герой. Например с обикновена касета за нисък клас принтер се печата 3-4 години или грубо казано 40000 - 50000 копия. Същинско чудо!!! Как ли става, а?
Да не отваряме въпрос за дреболии, като канцеларски материали, интернет или кабелна телевизия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 28.08.201115:47

Вероятно е,все още да имаме държава.Тогава тази държава трябва да има правителство,а не Бойко и Цецо.Правителството пък трябва да има МВР,а то да решава всички въпроси на вътрешните ни работи.Сега излиза,че МВР се държи толкова лошо,колкото и подкупните му катаджии.И ся ко праим?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани