Вестник "Телеграф" - дарител на МВР | webcafe.bg
newscafe

Вестник "Телеграф" - дарител на МВР

Webcafe.bg
28.08.2011, 14:57 (обновена 28.08.2011, 20:16)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Маститият вестникар и депутат от ДПС Делян Пеевски - също се оказа дарител на МВР през вестника си "Телеграф".

Малко дарение, но от сърце, е дал вестник "Телеграф", издаван от Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Евтиният тиражен всекидневник, известен с лоялната си проправителствена линия, е дарил 17 броя спортни екипи за полицаите на стойност 571.2 лева, пише mediapool.bg след справка, предоставена от вътрешния министър Цветан Цветанов на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

В уникална ситуация са се оказали някои фирми, които са сключили годишни договори и са се отчитали всеки месец с определени суми на министерството, става ясно още от справката.

Това са "Геотрейдинг" ООД, "Никром-тръбна мебел" и "Техра" ЕООД. "Геотрейдинг" се е съгласила да дава по 150 литра гориво месечно на ГДБОП в продължение на една година. Фирмата се занимава с внос на селскостопанска техника и гуми. Управителят на фирмата Иван Вутов участва и в дружеството "Иракли" АД, което има планове за застрояване на част от едноименната местност край морето.

Другите две фирми са приели да даряват съответно по 70 и 100 лева месечно на пожарната, но в справката от МВР не е посочен срок за действие на договорите. Информацията, предоставена до момента на mediapool.bg, е за даренията на 11-те структури на МВР в София за периода 1 април - 31 юли тази година.

Скрити остават имената на физическите лица, които спонсорират министерството, тъй като не са пожелали да бъде разкрита самоличността им. Поради тази причина е невъзможна и проверката дали сред тях има осъждани или разследвани.

Сред другите дарители на антимафиотите са цигареният дистрибутор "Бритиш Американ Табако Трейдинг" с 3 лаптопа и 3 монитора и правната кантора "Арсис консултинг", които имат споразумение с МВР за подпомагане на борбата с контрабандата и кражбата на интелектуална собственост. ГДБОП са получили дарения за общо 33 168 лева за последните 4 месеца.

Главна дирекция "Криминална полиция" също не е забравена от цигарения бранш. Там дарява "Табак Трейдинг партньр" ООД, а получените от полицията 11 компютъра и 2 принтера са осчетоводени за 12 833 лева. Дирекцията обаче е получила двойно по-малко от ГДБОП - стоки за 14 333 лева.

Най-дарявана за периода април - юли 2011 г. е пожарната. Там са регистрирани 56 дарения за 4 месеца. Сред дарителите са вездесъщата фирма на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", която се отчита с ремонт за 50 000 лева и пожарна кола, осчетоводена на смешната сума от 15 500 лева.

Съдът в Пазарджик се отчита с две дарения на компютърна техника за общо 1600 лева. Другите по-известни фирми са "Стилмед", "Метро", "Кока кола" и дъщерната й "Горна баня", дарили по няколко каси газирани напитки и минерална вода.

Гриша Ганчев чрез "Литекс" АД дарява на пожарната газ за 560 лева и 135 лева за състезания между пожарникари. БЧК се отчитат с въжета, а "Приста ойл" подарява 35 черни качулки за 840 лева.

Другите по-големи компании са "Каолин" АД с компютър за 48 лева, "Белопейпър" ЕООД със 150 лева, Адимекс 200 ООД - 150 лева, "Шведски кибрит - Плам България" АД - 200 лева, "Челопеч Майнинг" ЕАД с 1800 лева и "Ню Бояна филм" АД - 1 компютър за 912 лева.

Гранична полиция е получила около 1000 литра гориво от няколко общини и едно лесничейство, но най-крупното дарение е на САЩ, които даряват техника за откриване на радиация за 110 000 долара.

Международната корпорация "Ериксон" е дарила 2 недвижими имота в село Капитан Андреево на стойност 736.70 лева.

Охранителна полиция има само две дарения - 2 кучета и 500 литра бензин от община Плевен.

Медицинският институт на МВР може да похвали с получени волни пожертвувания за 18 000 лева. Повечето от тях са от фирми в брашна като "Вьофраг Фарма", "Ново Нордикс фарма" ЕАД и "Актавис". Даренията са компютър, климатици, телевизор, лекарства. "Микс констръкшънс" ООД дарява дизел за 9300 лева.

Академията на МВР получава основно книги и пари като най-голямото дарение е за изпълнение по проект, а спонсор е ООН с 15 600 лева.

Трите научните институти на МВР не са получили дарения за този период.

Общо за четирите месеца на годината даренията за регистрираните в столицата структури на министерството са за 2.83 млн. лева. Най-голямото "дарение" е от фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", които са дарили 236 автомобила "Опел" на 20 юли и по този начин министерството е пропуснало "шанса" да обяви обществена поръчка.

Масовото даряване започва плавно да спира към 22 юни, малко след избухването на публичния скандал със спонсорите на МВР.

Oще: вестник  дарения  мвр  свобода на словото  скандал 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

3 азът | 28.08.201120:44

А за фирмата МИКС колко мога да ви разправям... бях им оперативен секретар, бате тия колко завлекоха. Ето две имена - стамен иванов, васил стегарев, тия двамата колко откраднаха.... Но и аз съ доволен Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 11:40

2 Атанас Ташков | 28.08.201119:12

Тук ми понамирисва на подигравка и омаловажаване. Дарения по 50-100 лева месечно, компютър за 48 ...
Не знам как са нещата навсякъде, но за София бих препоръчал на лепортерите да проверят някои дреболии. Например акумулаторите в патртулките. Не съм хазартен тип, но ако 2 от 5 съответстват на описа ще се извиня с табела пред МС.
Или да провери техниките в районните и ной-вече при кварталните. Навсякъде има поне по един компютир и принтер за които нямат протоколи. Обяснението е лична техника, но ако се поиска документ за нея едва ли ще се намери.
А наличната техника е направо герой. Например с обикновена касета за нисък клас принтер се печата 3-4 години или грубо казано 40000 - 50000 копия. Същинско чудо!!! Как ли става, а?
Да не отваряме въпрос за дреболии, като канцеларски материали, интернет или кабелна телевизия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 28.08.201115:47

Вероятно е,все още да имаме държава.Тогава тази държава трябва да има правителство,а не Бойко и Цецо.Правителството пък трябва да има МВР,а то да решава всички въпроси на вътрешните ни работи.Сега излиза,че МВР се държи толкова лошо,колкото и подкупните му катаджии.И ся ко праим?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани