Първите количества природен газ по "Южен поток" ще потекат през 2015 г., каза председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" в състезание с "Набуко" до 2015 г.

Webcafe.bg
15.10.2010, 12:46 (обновена 15.10.2010, 14:42)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Москва ни подканя да побързаме с договора за "Южен поток"

През 2015 г. ще потекат първите количества природен газ по газопровода "Южен поток" за Европа, обяви председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след среща в Министерски съвет с министъра на икономиката Трайчо Трайков и министър-председателя Бойко Борисов.

Обявеното от Милер намерение означава, че конкуренцията с европейския газопровод "Набуко", също планиран да се пусне същата година, се изостря до краен предел.  

Разговорите с руската страна са достатъчно откровени, заяви Трайков. Преговорите се водят така, че "Южен поток" да мине през България. Милер беше в Румъния за преговори за маршрута на газопровода "Южен поток".

Според официалното съобщение, "Газпром" и Румъния са подписали в Букурещ меморандум за намерение за участието на Румъния в проекта за газопровод "Южен поток". Ако всичко приключи благоприятно, договор може да се подпише в началото на 2011 г.

Предполага се, че тази визита е била послание за България, която беше готова да разреши преминаването на тръбопровода при определени условия.

Договорихме се през следващата седмица да се подпише споразумението за изработката на технико-икономическа обосновка за българския участък на проекта, заяви след срещата Милер.

Според него през ноември ще бъде създадено смесеното дружество между "Газпром" и Български енергиен холдинг (БЕХ) за осъществяване на проекта на българска територия. Обмислят се и възможните маршрути за трасето на тръбопровода през България, каза Милер.

Разбирателство за...

Председателят на борда на директорите на съвместната компания ще бъде българин, за това са се разбрали още двете страни. Българската страна ще има мнозинство на съвета на директорите. Остава да се уточнят някои неща в акционерното споразумение. Дяловете в съвместната компания ще бъдат съобразно българо-руското междуправителственото споразумение.

"Има въпроси, които руската страна има оправдано очакване да има достатъчно голямо влияние при вземането на решенията, ще се споразумеем по списък с изключения, където обикновеното мнозинство няма да се прилага", сподели министърът. Проектът, както е замислен, се основава на най-оптималния маршрут, който минава през България - Северната дъга влиза от Варна, минава през Северна България, южната дъга е от Ихтиман към Гърция. Колко ще струва изграждането на участъка, ще стане ясно от прединвестиционното проучване, каза Трайков.

За цените на газа не е разговаряно с представителите на "Газпром", каза още икономическият министър, но добави, че шансовете за нови цени на газа са "все така добри".

"Всякакви промени на цените на газа са отстъпки от руската страна. Ние искаме още отстъпки и има начин те да се искат, но това не означава, че трябва да поставяме на карта други проекти от наш интерес. "Южен поток" е проект, който е от наш интерес", заяви той.

Кой ще пусне пръв газ?

Първите обеми газ по газопровода "Набуко" ще са от Азербайджан и Ирак и ще потекат по тръбата в края на 2015 г., беше заявил през септември управляващият мениджър на международния консорциум "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Райнхард Мичек, цитиран от Day.az.

Началото на строежа на тръбопровода, сочен като европейската алтернатива на руския газ, е насрочено през 2011 г. Стойността на проекта е 7.9 млрд. евро, а максималният му капацитет - 31 млрд. куб. м годишно.

Изграждането на тръбата ще става на два етапа. В първата фаза ще се положи новата система с дължина над 3000 км, преминавайки през Турция, България, Румъния, Унгария до газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия. 
Втората фаза предвижда в периода 2014-2015 г. да се построят оставащите части на газопровода на границите на Турция с Грузия и с Ирак.

Наскоро тръгна и оценката на проекта от три финансови институции за отпускането на заеми от 4 млрд. евро за строежа.

Акционери с равен дял са турската БОТАШ, "Българският енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE (която се отказа от проекта за АЕЦ "Белене").

В интервю тази есен бившият външен министър на Германия, понастоящем консултант на проекта "Набуко" Йошка Фишер, заяви, че руската страна прави всичко възможно да попречи на "Набуко" - проект, подкрепян от ЕС и САЩ. Пред "Ханделсблат" той казва: "Руското правителство трябва да освободи икономическите си интереси от политическите амбиции". Фишер посочва, че в дадения случай за Русия става дума не толкова за газ, но и за власт в региона.

Според изданието Фишер е наясно, че "Набуко" в момента е в критична фаза. За да започне строителството и първите доставки да тръгнат, както е планирано, през 2015 г., консорциумът трябва да сключи договори за осигуряване на суровината. В същото време Москва притиска възможните доставчици като Туркмения, или купува газа на Азербайджан, пише "Ханделсблат".

Oще: алексей милер  бех  газопровод  газпром  природен газ  русия  трайчо трайков  трасе  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани