Властта вади 590 000 лева за честванията на 1000 години от смъртта на цар Самуил | webcafe.bg
newscafe

Властта вади 590 000 лева за честванията на цар Самуил

Webcafe.bg
14.03.2014, 15:50 (обновена 14.03.2014, 16:41)
Цар Самуил

Снимка: © Утрински вестник

Нищо чудно и в България да бъде издигнат паметник на цар Самуил

Управляващите са одобрили бюджет от 590 000 лева за честванията на 1000 години от смъртта на цар Самуил, предвидени наесен.

"Сформиран е Национален инициативен комитет, разписани са програми, има списък с мероприятията, които ще бъдат проведени по държавна линия. Годишнината ще бъде почетена от 18 събития през годината, сред които международна конференция, изложби, концерт, издаване на юбилейни книги". Това обяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Българското МВнР официално е информирало с нота гръцката и македонската страна за предвидените мероприятия, стана ясно от изявлението му.

Македония смята Самуил за "свой цар" и в центъра на Скопие и издигната огрома негова статуя. Самият цар е погребан на място, което се намира в пределите на днешна Гърция - в Преспанското езеро.

Общи чествания. Кога?

"Трябва да фокусираме вниманието си върху достойното отбелязване на тази годишнина и да дадем пример на българското общество, че има каузи, около които бихме могли да се обединим, независимо от политически и други пристрастия", заяви Вигенин.

Той коментира предстоящия за излъчване в Македония сериал за цар Самуил и обяви, че "българската страна няма да остави този въпрос без необходимата реакция".

Външният министър припомни резолюцията на Европарламента от 6 февруари 2014 г. към Скопие, където ЕП изразява загриженост относно използване на исторически аргументи в дебата със съседните страни и призовава съвместно честване на исторически събития и личности от общ интерес със съседите.

Това би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседските отношения, посочи Вигенин.

По-рано депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов заяви: "В Република Македония започна шумна кампания за рекламиране на нов сериал за цар Самуил. Очертава се перспективата филмът да се превърне в поредното посегателство върху българската история.

Според информация, която самите създатели на филма разпространяват, сюжетът започва с въстание на Самуил срещу българската държава и завършва с твърдението на Самуил, че се гордее, защото е унищожил България. Не можем да подминем въпроса - кой финансира филм, който изопачава историята, и създава впечатления на антибългарска основа. Официални публични документи на правителството в Скопие показват, че единствените средства за филма са с източник македонската държава".

Проектът, за който се пише в българските медии, е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова, заяви в отговор Вигенин.

Политиците да не се бъркат в изкуството

Доколкото ми е известно, сценарият на този филм все още не е завършен и всички коментари около неговото съдържание са на базата на публикувано изявление на режисьора, каза той, като добави, че "работата на политиците не е свързана с критика на художествени произведения".

"Ние ще следим внимателно какво ще бъде отношението на официалните македонски власти към филма. Мога отсега да заявя, че опити за широкото му популяризиране няма да допринесат за реализацията на полаганите усилия за развитие на двустранните ни отношения и най-вероятно би затруднило преговорите по договора за добросъседство между двете страни". Това отбеляза дипломат №1, вероятно намеквайки, че това би провалило подписването на договора.

Подготовката за него се води с променлив успех още от времето на кабинета Костов, когато беше приета декларация, сложила началото на работата по него. Документът е особено важен за Скопие от гледна точка на получаване на заветната дата за преговори с ЕС.

Докъде с договора

През декември м.г., на среща между външните министри на България и Македония - Вигенин и Никола Попоски, стана ясно, че спорните въпроси относно договора за добросъседство, вкл. и на какъв език ще е, още не са разрешени.

Един от тях е искането от страна на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи.

Става въпрос за член 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България.

Спорна е и особено чувствителната тема - за историята. След декемврийската среща Вигенин обясни: "Ще изискаме конкретна формулировка, която да гарантира създаване на една съвместна комисия, която да се занимава в конкретика с детайли. Това, смятам, че е нормално, защото не може на най-високо политическо равнище да се обсъждат конкретни исторически събития".

Самият Попоски обаче се въздържа от изявления.

 

Oще: българия  кристиан вигенин  македония  проект  филм  цар самуил  чествания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани