Юрген Рот: В Германия при такъв скандал се подават оставки | webcafe.bg
newscafe

Юрген Рот: В Германия при такъв скандал се подават оставки

Webcafe.bg
18.01.2011, 11:39 (обновена 18.01.2011, 15:39)
юрген рот

Ако тези записи са автентични и това бъде доказано, тогава Борисов трябва да подаде оставка, смята журналистът Юрген Рот

Ако Бойко Борисов има поне грам политическа етика, трябва да подаде оставка, казва германският журналист Юрген Рот в интервю за Дойче веле.

В началото на разговора Рот изразява надежда, че изтеклите в българското публично пространство записи ще бъдат добре проверени, за да бъде установено дали са фалшифицирани - нещо, което всъщност едва ли би изненадало някого, казва Рот. Ако записите се окажат автентични, това би било истински скандал, казва журналистът.

Как биха реагирали германците на подобен скандал?

"При това положение случаят е наистина огромен скандал, който окончателно ще стопи доверието в Бойко Борисов и в цялото правителство. Защото корупцията, която е нещо като културна характеристика на българите, е все още широко разпространена - въпреки красивите обещания и показните акции. И това е нещо, което трябва да се каже" - изтъква германският журналист.

Какви ще са, според него, последиците от този скандал?

"Във вътрешнополитически план това просто ще покаже на хората, че всички обещания са били нереални Външнополитическите последици ще са още по-големи, тъй като ще бъде разрушено спечеленото дотук доверие - доверие, с което българското правителство просто злоупотребява", казва Юрген Рон.

Според него, ако записите на подслушаните телефонни разговори се окажат истински, това би било драматично, тъй като при това положение се налага въпросът "На кого изобщо може да се има доверие в България?".

Ако пренесем случая с подслушването на германска земя, какви биха били последиците от един подобен скандал? Отговорът на Юрген Рот е недвусмислен: "Ако в Германия имаме точно същата ситуация, тогава правителственият ръководител би трябвало да подаде оставка.

Натискът от страна на медиите и на обществото би бил толкова силен, че никой политик не би могъл да запази поста си в подобни условия.

Разбира се и в Германия сме наясно с термина "лобизъм", но ако тук това бъде доказано, тогава последиците, струва ми се, са повече от ясни", категоричен е Рот. Означава ли това, че според него Бойко Борисов трябва да се оттегли от премиерския пост?

Трябва да си глупав, за да говориш такива неща по телефона

"Ако тези записи са автентични и това бъде доказано, тогава Борисов трябва да подаде оставка. Ако притежава дори грам политическа етика и хигиена, той, разбира се, трябва да се оттегли. Това е според мен повече от ясно. Всичко друго би било просто камуфлаж.

А фактът, че човек може да е толкова глупав и да говори за такива неща по телефона, ме оставя, честно казано, без думи" - казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот. 

Оставка и предсрочни избори идва отляво...

Тезата за оставка и предсрочни избори като следствие от нея развиват до момента главно от БСП.

"Най-доброто решение би било, ако правителството максимално бързо се произнесе по въпроса за това - правени ли са такива официални записи със специални разузнавателни средства или не. При всички положения, дори да са правени, задържането им и запазването им е престъпление, така че трябва да се установи кой го е извършил". Това каза социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, цитиран от агенция "Фокус".

Според него записите са манипулирани. Павлов обаче е на мнение, че трябва да се предизвикват предсрочни избори. Ако ГЕРБ сама ги предизвика, това ще остави впечатлението за чувство на вина или нещо такова, което вече няма да е благоприятно за ГЕРБ, коментира той. 

Нито партиите ни, нито икономиката ни са готови за предсрочни избори, казва в интервю за "Фокус" Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар във връзка със скандала със СРС-ата.

"Една страна винаги може да направи извънредни избори, независимо че това би понижило кредитния й рейтинг, би създало нестабилна политическа, а оттам - и социално-икономическа среда. В условията на стагнирала икономика и понижена покупателна способност на населението, едни избори не са най-прекрасното събитие, което може да сполети страната ни.

Ако е поставен българският гражданин пред избор - да продължи да бъде управляван от хора, които са свързани с корупцията, то може би по-добрият избор е това да се спре веднага. Политическите партии очевидно, че не са готови за нови избори. Ако водехме този разговор преди две седмици, щях да ви кажа, че единствената готова партия за избори е ДПС, но след случката с Касим Дал, вече и това не мога да кажа. А за останалите партии какво да говорим", коментира Бабикян

Oще: бойко борисов  записи  скандал  юрген рот 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

5 Pafkata | 19.01.201102:48

да ама в Германия нямате такива силно космати БГ мъже като боко и цецо...

Щото те не са като първанов, който взима за чадър, ама може и да те забрави че си платил...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2011, 22:24

4 Ivo Pavlov | 18.01.201122:27

То за Германия разправят че по магистралите нямало и дупки. Шашави хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 18.01.201121:08

Galeto, викаш всички са ченгета и лоши и не знам какви, няма ли да се научите да коментирате какво е казано а не кой го е казал, второто е доста посредствен прийом
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 18.01.201120:05

Галето превърте тотално ^^
Явно не е гледала "The new statesman". Туквата е същия, но без чувството за хумор Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2010, 21:00

1 Galeto Deneva | 18.01.201115:14

Ау, щом и това ченге се изказа, Бойко здраво ги е настъпил по мазолчетата. Кул Юргенчо да каже кво прави той три часа при Алексей Петров - указания ли получава?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани