Тънка светлосиня линия във втория ешелон на властта | webcafe.bg
newscafe

Тънка светлосиня линия във втория ешелон на властта

Webcafe.bg
12.08.2014, 19:23 (обновена 12.08.2014, 19:37)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

Стари лица от кабинета на ГЕРБ се връщат във властта

Хора от втория ешелон на правителството на ГЕРБ се оказаха предпочетените кандидати за постове в политическите кабинети на служебните министри.

Днес премиерът Георги Близнашки направи още 10 назначения на заместник-министри и смени петима областни управители.

В изпълнителната власт като зам.-министър на младежта и спорта се връща Калин Каменов, който беше младежки лидер на ГЕРБ-Благоевград и до юли 2013 г. ръководеше Държавната агенция за закрила на детето.

Освобождаването му от кабинета Орешарски тогава беше сравнявано от съпартийците му с гаф от ранга на назначаванет на Делян Пеевски в ДАНС.

Ирена Младенова е назначена за зам.-министър на икономиката в политическия кабинет на Васил Щонов. Младенова има опит на същия пост от служебния кабинет на Марин Райков, където отговаряше за ОП "Конкурентоспособност". Преди това отново е работила в МИЕТ като икономически съветник на Трайчо Трайков. Досега беше част от президентската администрация на Росен Плевнелиев.

Досегашниятт зам.-кмет на Община Бургас Атанаска Николова става зам.-министър на околната среда и водите. Николова беше част от екипа на Ивелина Василева и зае мястото й, когато тя влезе в правителството на ГЕРБ.

Серията от назначения на приближени до ГЕРБ започна с анонсираното завръщане на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници" една година след като беше уволнен.

Служебният кабинет използва банката кадри на ГЕРБ и при смяната на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" - където Лазар Лазаров замени Стефан Чайков, както и при рокадата в ДНСК, където се върна Милка Гечева.

Нови попълнения

Двама нови зам.-министри влизат в екипа на Йордан Христосков, след като вчера Петя Евтимова беше назначена в политическия кабинет на социалното министерство. Това са Румяна Георгиева и Спаска Петрова.

Румяна Георгиева е парламентарен секретар на КРИБ от 2008 г., а преди това е представлявала БСК като член на Икономическия и социален съвет.

Спаска Петрова е ръководител на проекти към неправителствената организация „Нов път".

Съдията от Софийския районен съд Петко Петков и пенсионираният служител на ГД "Изпъление на наказанията" Марин Вачевски стават служебни зам.-министри на правосъдието в екипа на Христо Иванов.

Анонсираното от самия Иванов назначение на съдия Аглика Адамова за трети заместник не се случи, след като Адамова стана обект на критики заради факта, че е дъщеря на скандално известния ректор на Свищовската академия Величко Адамов.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова очаквано ще запази като свой заместник Йордан Йовчев, който влезе в ръководството на министерството миналата година при Петър Стойчев и изкара втори мандат на поста при Мариана Георгиева.

Дългогодишният началник на Столичния регионален инспекторат по образование Ваня Кастрева влиза в Министерството на образованието като заместник на Румяна Коларова.

В екипа на служебния министър влиза още проф. Николай Денков - ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски.

Коларова обяви днес, че планира да предложи и проф. Валери Младенов, зам.-ректор на ТУ-София като зам.-министър.

Oще: георги близнашки  герб  заместник министри  криб  назначения  служебен кабинет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани