БСП и ДПС се изпокараха заради вакъфските имоти | webcafe.bg
newscafe

БСП и ДПС се изпокараха заради вакъфските имоти

Webcafe.bg
09.12.2013, 16:02 (обновена 09.12.2013, 16:16)
Джамия

Снимка: © Getty Images

"Червени" депутати коментираха, че законовите промени се правят заради опитите на Главно мюфтийство да си върне сгради, които са със статут на паметници на културата

Промени в закона за вероизповеданията, внесени от Татяна Буруджиева (избрана в Разград), са на път да развалят коалиционното спокойствие между БСП и ДПС.

В текстовете се предвижда при възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост".

Темата за храмовете стана особено актуална заради претенциите на Главно мюфтийство да си върне Куршум джамия в Карлово, Ески джамия в Стара Загора и "Фетих Мехмед" в Кюстендил. Част от старите мюсюлмански храмове са обявени за паметници на културата и са на подчинение на ресорното министерство. В защита на сегашното положение бяха организирани протести.

Пред "Дневник" главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов каза, че мюсюлманското вероизповедание се е възползвало от възможността за възстановяване на собственост и е завело общо 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата.

Електронното издание на в."Сега" цитира мотивите за законовите промени, според които просто се създават условия за „по-ефективното реализиране и прилагане на закона и гарантиране на обществения интерес". В същото време, леви депутати коментират, че истинската причина за поправката са претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти.

Това предизвика остра реакция от страна на ДПС ДПС. Зам.-шефът на комисията по вероизповеданията и бивш главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов заяви, че поправката не е съгласувана с тях.

Той допълни, че много от храмовете са одържавен с грабеж. "Никой поп, имам или свещенослужител няма да ги е предоставил доброволно на държавата и на комунистическата партия, всичко е ставало под натиск и с манипулации - или чрез службите за сигурност, или чрез армията, или чрез недобросъвестни депутати като тези. Религията може да приватизират", избухна Хафъзов.

Председателят на правната комисия Четин Казак също не скри изненадата си от постъпката на левицата. Според него това е опит за яхане на националистическата вълна и печелене на активи на местно ниво.

Oще: бсп  вакъфски имоти  вероизповедания  дпс  татяна буруджиева  хюсеин хафъзов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 10.12.201309:56

Сега и куманистите ке се надупат. Само се правят на интересни. Ама ке им влезе винкело у гъзо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2013, 02:13

1 banshii | 09.12.201321:13

да им дадат бе, всичко да им дадат по светлия пример на Западна Европа и да ги чакат да се интегрират и асимилират. не е виновен който го е надървил, а който се гъзи...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани